Lean har både positiva och negativa effekter

ARBETSMILJÖ2016-04-14

Att arbeta efter effektiviseringsmetoden lean har inte bara positiva effekter, det kan också leda till arbetsmiljöproblem som ökad arbetstakt, minskad möjlighet till variation och mindre självbestämmande, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har låtit två forskare göra en kunskapssammanställning om leans inverkan på arbetsmiljön. Enligt rapporten har de studier som gjorts visat motstridiga resultat. Det gäller både vid jämförelser inom en och samma bransch och mellan två olika branscher, exempelvis sjukvård och tillverkningsindustri. De två forskarna är professor Kerstin Ekberg och medicine doktor Anna-Carin Fagerlind Ståhl, båda verksamma vid Linköpings universitets Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering.

Enligt rapporten riskerar standardisering i lean-produktion att leda till ökad arbetstakt, minskad möjlighet till variation i arbetet och minskat självbestämmande för personalen. Andra delar leder till att onödiga och krävande arbetsmoment skalas bort, vilket har positiva effekter för hälsan på jobbet.

”Det beror på att det finns en stor variation i hur lean praktiseras, vilka förutsättningarna är och vilka yrkesgrupper det rör sig om. En del arbetsplatser rullar ut ett helt koncept, medan andra nöjer sig med att implementera enstaka verktyg”, skriver Anna-Carin Fagerlind Ståhl i ett pressmeddelande.

Studierna tyder på att arbete med ständiga förbättringar och problemlösande, i arbetslag där personer med olika yrken ingår, kan förbättra både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Men det finns också en risk att arbete med ”just-in-time”, reducering av slöseri och onödig tidsåtgång minskar möjligheten till återhämtning och sociala interaktioner. Studier, främst inom industrin, tyder på att kvinnor löper risk att få sämre möjligheter att delta i förbättringsarbetet.

Så fungerar lean

Lean som arbetssätt ska leda till ett jämnt arbetsflöde och därmed effektivisera arbetet. Om man arbetar enligt lean ska kundens efterfrågan styra arbetets inriktning. Arbetsflödet ska kartläggas och mätas för att standardisera och eliminera onödiga moment. De anställda ska göras delaktiga i ett kontinuerligt förbättringsarbete, eftersom det är de som känner till verksamheten bäst och vet var förbättringarna behövs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA