Långtidssjuka utanför försäkringen

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-08-10

Mer än var tredje av de långtidssjukskrivna som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen försökt hjälpa tillbaka till arbetsmarknaden har nått målet. Men vissa hamnar utanför systemet.

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har sedan 2003 haft i uppdrag att samarbeta för att hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbete eller utbildning. Enligt en utvärdering till regeringen kommer 36 procent av de långtidssjukskrivna tillbaks till arbete eller utbildning. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, M, säger till Dagens eko att hon är nöjd med resultatet:

– Jämfört med tidigare projekt, där man har försökt att hjälpa den här gruppen som har en tidsbegränsad förtidspension, så är detta en väldigt stor framgång.

För närmare två tredjedelar har det visat sig att arbete eller utbildning inte är en framkomlig väg. Och de nya reglerna för sjukförsäkringen innebär enligt rapporten att en del personer hamnar utanför försäkringssystemen.

Men enligt Cristina Husmark Persson är det inte meningen att sjukförsäkringen ska användas för att gömma undan människor som har arbetsförmåga, men inte hittar sysselsättning:

– Vi får inte gömma undan problem i sjukförsäkringen, för då glömmer vi bort människor. Av dem som har tidsbegränsad eller permanent förtidspension är det bara några få procent som någonsin kommer tillbaka, för de får ingen hjälp, säger hon till Ekot.

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, tycker att regeringen valt att genomföra förändringen i sjukförsäkringen vid helt fel tidpunkt:

– Politiken har väldigt ensidigt inriktats på att öka utbudet av arbetskraft genom att öka den ekonomiska pressen på sjukskrivna och arbetslösa, för att få dem att söka mer aktivt och ändra sitt beteende. Det är kanske inte regeringens fel att timingen är så fel, men den ekonomiska krisen har gjort att det blir helt fel när de här reglerna nu träder i kraft, samtidigt som arbetsmarknaden är som svagast, säger TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Slutkörd (ej verifierad) ons, 08/12/2009 - 00:40
Hur kan någon inbilla sig att långtidssjukskrivna utan verklig arbetsförmåga (inte arbetsförmåga enligt handläggare på Försäkringskassan) ska kunna få ett jobb nu när vi har 10% arbetslöshet?
Jag är utbränd sedan många år. Min halvtids sjukersättning tar slut i höst. Min A-kassa är slut då den förbrukades under arbetsträningen. Maken är varslad. Han har sökt jobb, frisk, i över 8 månader. Om inte han kan få ett jobb hur ska jag kunna få det? Vår ekonomiska situation är redan ansträngd. Ska vi beröva våra barn tryggheten genom att tvingas flytta och göra oss av med bostaden? Ska vi behöva gå till socialen? Eller låna av åldriga släktingar? Detta är ett sjukt och ovärdigt system! Normala familjer raseras. Tack fru Husmark-Pehrsson!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA