»Rehabiliteringen fungerar bra«
Tydligare tidsgränser i sjukförsäkringen var nödvändigt för de sjukas skull, menar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson. Något glapp mellan krav och stöd vill hon inte kännas vid.
För två år sedan slog en statlig utredning fast att arbetslinjen behövde stärkas i sjukförsäkringen. Det övertygade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson om att något måste göras, utan vidare dröjsmål eller utredningar.
– Jag kunde naturligtvis ha gjort ett val. Men jag kände inte att det var vad de sjuka skulle vilja. Gårdagens sjukförsäkring var många gånger ett hyckleri. Jag kan inte acceptera att människor bara lämnas åt sitt öde i en passiv sjukskrivning.
Regeringen har konstaterat att aktiv rehabilitering avgör om man lyckas få fler tillbaka i jobb. Men Cristina Husmark Pehrsson vill inte kännas vid något glapp mellan redan införda krav och ett stöd som ännu dröjer.
– Det finns inget som säger att det kommer att dröja. Även om rehabiliteringsgarantin inte finns på plats fullt ut politiskt i varje landsting så vet jag att rehabiliteringen fungerar bra, inte minst tack vare landstingsmiljarden. Sedan önskar vi naturligtvis att saker ska gå ännu snabbare. Men detta har lyfts högst på agendan.
Finns det rehabilitering för alla som behöver från 1 juli?
– Den frågan får du i första hand ställa till landstingen, för det är de som ansvarar för att rehabilitering ska finnas för de som behöver.
Vad säger du till den som är orolig för att hinna bli utförsäkrad innan man fått stöd som hjälper en att komma tillbaka i arbete?
– Ingen som är sjuk kommer att bli utförsäkrad på det sättet. Den som har nedsatt arbetsförmåga kommer att få fortsatt sjukpenning. Jag beklagar att man oroat människor i onödan, inte minst i medierna.
Den så kallade landstingsmiljarden infördes 2007 som ett årligt stöd för att minska sjukfrånvaron under tre år. Den satsningen har nu förlängts. Regeringen satsar även totalt 3,4 miljarder kronor fram till 2010 på införandet av en rehabiliteringsgaranti och utökad företagshälsovård. Men så länge ska det inte dröja innan garantin finns i verkligheten, enligt Cristina Husmark Pehrsson.
– Min ambition är att detta ska finnas senast i början av 2009. Jag har fått sådana signaler.
Socialdemokraten Veronica Palm, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är däremot djupt oroad över tidsförskjutningen mellan krav och stöd. Hon menar att socialförsäkringsministern ignorerat varningssignalerna i sin iver att stuva om i sjukförsäkringen.
– Hon har trots alla remissinstanser och all kritik genomfört de här förändringarna i sjukskrivningsreglerna. Det är grundorsaken till att det blivit så akut. Ansvaret faller tillbaka på regeringen som valde att gå fram så snabbt. De hoppades att de skulle komma undan med det.
Nästa vår tar en statlig utredning ställning till om man bör lagstifta om rehabiliteringsgarantin. Utredningen ska också föreslå hur garantin kan utvecklas och förbättras. Tanken är att den successivt ska omfatta ytterligare diagnoser. Regeringen har även lovat en parlamentarisk utredning om socialförsäkringen som helhet. Den välkomnas av Veronica Palm.
– Allt var inte bra före valet, det fanns en massa brister. Men det är bra mycket sämre nu, och det behövs en bred översyn. Ingen tjänar på ett hattigt system.
Men Makten valde att sparka på den gruppen i samhället där de visste sig få minst motstånd, de sjuka.
Men de är ju inte sjuka längre - bara friska fuskare!
Förstår inte att CHP har mage att ljuga i media gång på gång. Har skrivit till henne flera gånger men får inget svar... men det är klart att hon inte vet vad hon ska svara på uppenbara lögner.
Det vore t ex intressant att få veta hur många av dem som utförsäkrades som har tagit livet av sig...?
Att sedan alltid skylla på andra; som Landsting och Arbetsförmedling - det är väl hennes förbannade skyldighet att se till att samverkansaktörer kan erbjuda det som efterfrågas.
Att som ett mantra upprepa att "tidigare övergivna och förtidspensionerade", nu får hjälp, börjar låta som ett hån. Ingen har tvingat någon att bli pensionär mot sin vilja och rehabilitering har vi haft även under socialdemokratiskt styre. Vad är problemet egentligen, Cristina Husmark-Pehrsson???