Långt till jämställdhet i EU

EU2007-03-08

Tre av fyra nya jobb i Europa tas av kvinnor, men fortfarande finns stora hinder mot jämställdhet, konstateras i en rapport till EU-kommissionen.

Trots att kvinnor blir allt mer högutbildade är arbetslösheten bland kvinnor alltjämt högre än bland män. Och de har sämre betalt än männen, konstateras i rapporten som överlämnas lagom till Europarådets möte som inleds idag på kvinnodagen.

”Kvinnor driver på framväxten av nya jobb i Europa och hjälper oss att uppnå våra ekonomiska mål, men fortfarande står de inför alltför många hinder för att nå sin fulla potential”, säger Vladimír Špidla, kommissionär för sociala frågor, arbetsmarknad och jämställdhet.

”Av åtta miljoner nya jobb i EU sedan år 2000 har sex miljoner gått till kvinnor, och 59 procent av de som tar universitetsexamen är kvinnor. Men fortfarande tjänar kvinnor i genomsnitt 15 procent mindre än männen.”

Också när det gäller sysselsättning ligger kvinnorna 15 procent efter männen. Den växande sysselsättningen för kvinnor sker i första hand inom kvinnodominerade sektorer, där lönerna i allmänhet ligger lägre. Det är samtidigt svårare för kvinnor att etablera sig i beslutsfattande positioner, enligt rapporten.

Att uppnå balans i arbetslivet pekas ut som ett nyckelområde för att åstadkomma ökad jämställdhet. Det är kvinnornas arbetsliv som påverkas av att familjer får barn och det är kvinnorna som väljer deltidsarbete. En av tre kvinnor inom EU jobbar deltid, medan bara en av femton av männen gör det.

Bättre barnomsorg och föräldraledigheter är enligt rapporten andra viktiga vägar att nå ökad jämställdhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA