Anders Tell, STs avdelningsordförande på Skatteverket.
Bild: Fredrik Hjerling
Anders Tell, STs avdelningsordförande på Skatteverket.

Lång väntan på nya lönen på flera myndigheter

LÖNER2023-10-20

Hos några statliga arbetsgivare har anställda fått vänta mer än ett halvår efter revisionsdatumet på att få sina nya löner utbetalda. Andra myndigheter, som Skatteverket, var klara inom en månad, visar Publikts granskning. ”Allt är uppstyrt enligt en tidsplan”, berättar STs avdelningsordförande Anders Tell.

Publikt har samlat in uppgifter från 38 myndigheter om när nya löner betalades ut till medlemmar i förbunden inom förhandlingsorganisationen Offentliganställdas Förhandlingsråd, OFR/S, P, O – där ST ingår – efter det sista revisionstillfället för den förra avtalsperioden.

De allra flesta myndigheter hade det sista revisionstillfället för avtalsperioden 1 oktober 2022. Men exempelvis Sida och Tillväxtverket hade 1 januari respektive 1 april 2023.

26 av de 38 myndigheterna betalade ut de nya lönerna inom tre månader efter revisionsdatumet. Snabbast var Skatteverket, Trafikverket och Arbetsförmedlingen. Enligt Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, brukar myndigheten alltid vara tidig.

– Det är bara om det centrala avtalet blivit försenat som vi haft någon förskjutning, säger han.

Han menar att det är beror på att myndigheten arbetar med lönerna hela året.

– Allt är uppstyrt enligt en tidsplan som innebär att de nya lönerna ska betalas ut från och med oktober, säger Anders Tell.

Tolv av myndigheterna har tagit längre tid på sig – mellan fyra och åtta månader. Allra längst tid tog Göteborgs universitet och Umeå universitet på sig.

På Havs- och vattenmyndigheten fick majoriteten av medlemmarna sina nya löner i april, drygt sex månader efter revisionsdatumet. Det tycker Bengt Fjällborg, vice avdelningsordförande för ST inom Havs- och vattenmyndigheten, är alltför sent.

– Och en avdelning, där 20 procent av myndighetens anställda arbetar, var inte klar förrän i slutet av juni, konstaterar han.

Enligt Emil Rydståle, HR-partner på Havs- och vattenmyndigheten, blev årets process förskjuten på grund av ett arbete med strategisk kompetensförsörjning.

– Vi hade kommit överens om att det skulle bli klart innan vi drog i gång. Därav blev arbetet med de nya lönerna några månader försenat, säger han.

Oavsett vilket datum de nya lönerna blir klara, betalas de ut retroaktivt från 1 oktober, som är Havs- och vattenmyndighetens revisionsdatum. Därför ser Emil Rydståle egentligen inget problem med att det drar ut på tiden.

– Några månaders släp ser jag inget problem med. Det handlar om när de lokala parterna har tid att sätta sig ned och förhandla.

Men Bengt Fjällborg tycker att det är upprörande när de nya lönerna drar ut på tiden.

– Det är respektlöst både mot medarbetarna och mot den cykel vi har med mål, utveckling och resultatsamtal. Som det ser ut nu börjar vi med resultatsamtal i juni, men då vet vissa inte hur stor deras löneökning blev. Man måste vara klar med en sak innan man börjar med nästa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA