Annons:

Lag om bemanning försenad

ARBETSRÄTT2011-12-12

Den 5 december skulle EUs bemanningsdirektiv ha varit införlivat i svensk lag. ”Vi är lite sena med genomförandet”, säger Per Ewaldsson på Arbetsmarknadsdepartementet, som lovar en proposition efter årsskiftet.

Bemanningsdirektivet trädde i kraft 5 december. Det ger bemanningsanställda rätt till minst de villkor för exempelvis lön och arbetstid som gäller i det inhyrande företaget eller myndigheten.

Men den svenska lagen är försenad. Ett utredningsförslag baserat på bemanningsdirektivet lämnades i januari 2011. Men en proposition kommer först efter årsskiftet, enligt Per Ewaldsson, ämnesråd på Arbetsmarknadsdepartementet.

– Bedömningen av vad som är likabehandling kommer oftast att göras utifrån det kollektivavtal som gäller på inhyrande företag eller myndighet, förklarar han.

Men vissa undantag är tillåtna. Om bemanningsföretaget har kollektivavtal och redan uppfyller det övergripande skyddet i direktivet kan avvikelser från likabehandlingsprincipen tolereras.

Enligt Bemanningsutredningen gäller det exempelvis lön under förutsättning att den uthyrde arbetstagaren är tillsvidareanställd hos bemanningsföretaget och får lön mellan uppdragen. Men, skriver utredaren, om det inhyrande företaget saknar kollektivavtal ska likabehandlingsprincipen tillämpas strikt enligt sin ordalydelse.

De flesta av de större bemanningsföretagen i Sverige har kollektivavtal. Kommer bemanningsdirektivet att förändra något?

− Ja, exempelvis får arbetsgivaren inte ta betalt av arbetstagaren för att hyra ut honom eller henne till ett kundföretag eller hindra den inhyrde från att ta anställning där, säger Per Ewaldsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA