Bemanning enligt EU ska gälla

ARBETSRÄTT2012-08-07

Nu ska svensk arbetsrätt anpassas till EUs regler om bemanningsföretag. TCOs chefsjurist är nöjd med stora delar av lagförslaget.

EU-kommissionen har hotat att dra Sverige inför EU-domstolen om inte EUs direktiv från 2008 införlivas i svensk arbetsrätt. Regeringens lagförslag ska ge inhyrda arbetstagare samma rättigheter och förmåner som personal anställd av den myndighet eller det företag som hyr in arbetskraft. Förslaget ska nu granskas av lagrådet innan det läggs fram till riksdagen.

– När det gäller svenska bemanningsföretag är vi ganska nöjda med regeringsförslaget. Däremot har vi betänkligheter när det gäller gränsöverskridande utplacering, när utländska bemanningsföretag placerar folk i Sverige, säger TCOs chefsjurist Samuel Engblom.

Enligt Samuel Engblom är det inte helt lätt att hantera skillnaderna mellan EU-rätten, rätten enligt FNs internationella arbetsorganisation ILO och deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Den nya uthyrningslagen ska gälla för den som är anställd av ett bemanningsföretag, men hyrs ut för att arbeta hos en kund. Den som är inhyrd ska ha minst de grundläggande arbets- och anställningsvillkor som en anställd hos kundföretaget.

Undantag från kravet på likabehandling ska få göras genom kollektivavtal. Det gäller också löner och pensioner, men där lagförslaget öppnar för att de anställda kan ha förmånligare villkor än de som är inhyrda.

– Huvudspåret är ju att det här ska regleras i kollektivavtal, så att det inte blir fråga om lagtolkningar, säger Samuel Engblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA