Kvinnor får sämre statlig service

JÄMSTÖD2007-04-17

Statliga myndigheter ger kvinnor mindre resurser och sämre bemötande än män. Projektet Jämstöd vill därför att myndigheterna ska få fortsatt hjälp att arbeta jämställt gentemot allmänheten.

Jämstöd, Jämställdhetsintegrering i staten, är en utredning som nu lämnat sitt slutbetänkande. Men i praktiken har utredaren Ann Boman och hennes sekretariat sysslat med att utbilda myndighetspersonal i hur man bedömer och förändrar sin egen utåtriktade verksamhet så att den blir lika bra för kvinnor som för män.

Under drygt två år har 1500 personer från 113 myndigheter deltagit i utbildningar och andra aktiviteter.

Ett exempel på vad arbetet resulterat i är ett projekt på länsstyrelserna i Södermanland, Östergötland, Västmanland och Örebro län. Sexton regionala statliga myndigheter, däribland Försäkringskassan och Ams, har fått stöd för att skapa en mer jämställd samhällsservice. Myndigheternas jämställdhetsanalyser visade att de behandlar kvinnor och män olika – en olikhet som oftast innebär att kvinnor får sämre service.

Svårt bryta tradition

Efter analysen har femton av myndigheterna gjort handlingsplaner för hur de ska integrera jämställdheten i verksamheten.

–Det har till exempel visat sig att vi arbetsförmedlare många gånger har svårt att ta upp frågan om icke-traditionella yrkesval med arbetssökande män, berättar Marika Anderbrink, arbetsförmedlare i Eskilstuna. Men nu har vi ett utbildningsprojekt för vårdjobb, riktat till män.

Ann Boman framhåller att det krävs ett långsiktigt arbete för att införliva jämställdhetsperspektivet i statlig verksamhet. Hon föreslår därför att ett nationellt råd inrättas för att under minst fem år stödja myndigheternas arbete. Därutöver vill hon att vissa länsstyrelser blir regionala stödjepunkter under en femårsperiod.

Hon anser också att de årliga regleringsbreven till myndigheterna behöver mer stringenta mål och krav på återrapportering, medan mer långsiktiga mål bör skrivas in i myndigheternas instruktion.

Som bilagor till betänkandet finns två metodböcker om jämställd medborgarservice.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA