Kurs i datorn ökar jämställdheten

VÄGVERKET2007-10-02

– En jättebra utbildning som fått mig att tänka till, säger Robert Örtegren. Han har nyligen genomgått Vägverkets datorbaserade kurs i

– Det bästa med kursen är att man är aktiv själv. Den har också fått mig att reflektera en del över hur det ser ut i samhället och varför, säger Robert Örtegren, planerare på Vägverket Region Stockholm.

Han är en av cirka 3000 anställda i Vägverkets myndighetsdel som ska gå jämställdhetskursen före utgången av 2008. Även anställda på Banverket ska gå den.

Kursen innehåller ett frågeformulär med olika svarsalternativ. I ett inledande avsnitt finns en tidsaxel där århundradena är utmärkta. Genom att klicka på tidsaxeln får man fram årtal med fakta och viktiga beslut.

– Här har jag lärt mig att mycket av det som är självklart för mig har hänt sent på 1900-talet. Först 1982 blev till exempel kvinnomisshandel i hemmet åtalbart.

Förvånande fakta

En fråga som fått Robert Örtegren att haja till gäller fördelningen av kvinnor och män i ledningen för börsnoterade företag. Antalet kvinnor är färre än antalet verkställande direktörer med namnet Göran!

Andra frågor att besvara: Känner du att du kan ta upp trakasserier i din arbetsgrupp? Hur är fördelningen mellan män och kvinnor i privat sektor? På vilket sätt tycker FN att Sverige kan bli bättre på jämställdhet?

Den som har gått igenom kursen och klarat det avslutande testet får ett certifikat.

»Trovärdighetsfråga för oss«

Att Vägverket gör utbildningssatsningen beror på att verket har i uppdrag att åstadkomma ett jämställt transportsystem som män och kvinnor ska kunna påverka, enligt Vägverkets personalstrateg Leif Pettersson.

– Det är en trovärdighetsfråga för oss. Ska Vägverket vara en attraktiv arbetsgivare och rekrytera de bästa måste vi vara jämställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA