Annons:

Kriminalvården utreder storanstalter

KRIMINALVÅRDEN2024-08-29

Kriminalvården ska utreda möjligheten att inrätta storanstalter med mellan 1 000 och 1 500 intagna. Även ännu större enheter kan komma att övervägas, enligt utredaren Daniel Lethenström.

Kumlaanstalten är för närvarande störst i Sverige med 721 platser. Den nya anstalt som planeras i Trelleborg kommer preliminärt att ha plats för 720 intagna.

Kriminalvårdens fastighetsavdelning har gett en arbetsgrupp i uppdrag att utreda hur ett koncept med storanstalter skulle kunna se ut i Sverige. Siktet är i första hand inställt på enheter med plats för 1 000 till 1 500 intagna.

”De siffrorna anges i uppdraget, men vi kommer att arbeta förutsättningslöst. Om vi ser att det är möjligt att bygga och driva ännu större anstalter så kan det vara ett alternativ som vi tittar på”, förklarar Daniel Lethenström, utredare på fastighetsavdelningen, i pressmeddelandet.

Arbetsgruppen kommer att ta del av erfarenheter från andra länder där stora anstalter är vanliga. Bland annat planeras ett studiebesök på det engelska fängelset Fosse Way i Leicester, som öppnades förra året och har plats för omkring 1 700 intagna.

”Det finns flera knäckfrågor. Anstalter i den här storleken måste kunna bemannas, men det måste också finnas markförutsättningar, entreprenörer och fastighetsägare med både resursmässiga och ekonomiska förutsättningar att bygga dem. Hur görs upphandlingen på bästa sätt? Verksamhetsinnehållet är en annan viktig fråga, liksom möjligheterna som ny digital teknik kan ge”, kommenterar Daniel Lethenström utredningsuppdraget.

Längre strafftider innebär att fler klienter tillbringar en större del av sina liv på anstalt, vilket kan ställa nya krav på utbildning, programverksamhet och arbetsdrift.

Enligt Daniel Lethenström har det också betydelse ur ett säkerhetsperspektiv vilka förmågor morgondagens klienter kan komma att ha.

”Enkelt uttryckt, kommer de att vara bra på att klättra över staket eller handlar det mer om en ökad förmåga att manipulera, samordna sig och kommunicera? Eller något annat? Det är aspekter som vi också behöver ha med oss i arbetet”, framhåller Daniel Lethenström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA