Regeringen vill minska kostnaden för intagna

KRIMINALVÅRDEN2024-08-16

Kriminalvården måste se över sina kostnader, anser regeringen, och ger nu myndigheten i uppdrag att minska dygnskostnaden på anstalterna.

Den omfattande expansionen av antalet anstaltsplatser leder till att Kriminalvårdens kostnader kommer att öka kraftigt de kommande åren. Nu ger regeringen myndigheten i uppdrag att föreslå åtgärder för att dämpa kostnadsutvecklingen och minska dygnskostnaden per intagen.

Det är särskilt viktigt att myndigheten bedriver ett målinriktat arbete så att kostnaderna per plats och dygn minskar, hyreskostnaderna exkluderade, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

”Med våra satsningar väntas myndighetens anslag öka från 14,1 till 22,6 miljarder kronor under mandatperioden. Samtidigt ställer utbyggnaden krav på att myndigheten använder resurserna på ett effektivt sätt, utan att säkerheten eller det effektiva återfallsförebyggande arbetet äventyras”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer, M, regeringsuppdraget i pressmeddelandet.

I uppdraget ingår att göra en internationell jämförelse med andra europeiska länder som har en lägre dygnskostnad än Sverige. Kriminalvården ska inom ramen för uppdraget bland annat redovisa vilka faktorer som gör att kostnaderna skiljer sig åt mellan länderna och hur de är anpassade efter rättsliga bestämmelser. Syftet är enligt regeringen att identifiera lämpliga åtgärder för att minska kostnaderna i svensk kriminalvård.

Uppdraget ska redovisas senast 26 juni 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA