Kriminalvården lyssnar på ST

KRIMVÅRD2005-09-12

Kriminalvårdsstyrelsen gett en tjänsteman ett särskilt uppdrag att titta på unga kriminella med neuropsykiatriska funktionshinder. ST inom kriminalvården har drivit på för att uppmärksamma problematiken.

– Arbetsgivaren visar mod och styrka när man engagerar sig i en sådan här verksamhetsfråga trots att ekonomin ser ut som den gör, säger Per Sunneborn, vice ordförande i ST inom kriminalvården.

Var fjärde intagen på anstalter har någon typ av neuropsykiatriska funktionshinder. Dit räknas bland annat ADHD, damp, Aspergers syndrom och Tourettes sjukdom. Bland dem som är dömda för våldsbrott till fyra års fängelse eller mer har 50 procent fått en sådan diagnos.

I våras arrangerade ST-avdelningen en nationell konferens om neuropsykiatriska funktionshinder, missbruk och kriminalitet. Intresset var mycket stort och de 160 deltagarplatserna blev snabbt fulltecknade.

– Vi har fått bra respons på vår satsning på verksamhetsfrågor

Nu har kriminalvårdsmyndigheten i Luleå bett ST att arrangera en ny konferens där, den här gången i samverkan med socialtjänsten och skolan.

– Under nästa år hoppas vi få igång ett par avdelningar där man startar särskilda program för intagna med de här problemen.

Per Sunneborn hoppas att satsningen ska bli av när den nya storanstalten Salberga invigs under nästa år.

– Det finns många med psykiatribakgrund som söker jobb på den nya anstalten. Där finns säkert människor som är väl lämpade att arbeta med de programmen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA