Kriminalvården begär kraftigt ökade anslag
Kriminalvården begär ytterligare nästan 2,3 miljarder kronor för 2024 och en höjning av ramanslaget även kommande år jämfört med vad som tidigare aviserats. ”Vi kan inte klara verksamheten långsiktigt bara genom att rekrytera nya medarbetare, vi måste också värna de medarbetare som redan finns i myndigheten”, framhåller generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande.
I sitt budgetunderlag till regeringen föreslår Kriminalvården en successiv ramhöjning fram till 2027. Myndighetens begäran om en utökad budget grundar sig på den kraftiga utökningen av kapaciteten som följer av Tidöreformerna. Enligt Martin Holmgren står Kriminalvården inför en historiskt stor expansion, med en tredubbling av antalet platser i häkten och anstalter, samt utbyggd frivård och transportverksamhet:
”Även om vi ser över bemanningsnivåer och vidtar andra åtgärder för att hålla nere vårddygnskostnaden kommer det att krävas ökade resurstillskott för att klara av att såväl upprätthålla som utöka verksamheten. Men vi kan inte klara verksamheten långsiktigt bara genom att rekrytera nya medarbetare, vi måste också värna de medarbetare som redan finns i myndigheten”, kommenterar han myndighetens budgetäskande i pressmeddelandet.
Enligt Martin Holmgren behöver myndigheten bland annat se till att löner och arbetsvillkor är konkurrenskraftiga och att säkerheten och arbetsmiljön i övrigt förbättras. I prognosen för de ökade kostnaderna ingår att fullfölja de lönestrategiska satsningar som bedöms vara nödvändiga för att lyckas med personalförsörjningen.
I budgetunderlaget föreslår Kriminalvården att myndighetens anslag för 2024 ska öka med 2 280 miljoner kronor. Det grundar sig på behovet att skapa nästan 1 400 fler häktes- och anstaltsplatser. För nästa år föreslås ett ramanslag på över 21 miljarder. Därefter föreslås en successiv ramhöjning med drygt 3 miljarder per år fram till 2027.
Kriminalvården kommer enligt budgetunderlaget att fortsatt behöva kraftiga anslagsökningar för att kunna genomföra planerade åtgärder. I de utökade kostnaderna ingår bland annat införandet av barn- och ungdomsavdelningar under 2026, utökade kostnader för civil beredskap samt ökade statsbidrag till frivilligorganisationer i det brottsförebyggande arbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.