Annons:

Bild: Kriminalvården

Överbeläggning en hälsorisk för kriminalvårdare

KRIMINALVÅRDEN2024-03-12

Överbeläggningarna inom Kriminalvården riskerar att utsätta personalen för ökad stress, som i sin tur kan påverka hälsan negativt och försämra interaktionen mellan kriminalvårdare och klienter, visar en litteraturöversikt som gjorts av myndigheten.

Forskarna Mats Forsman och Johan Axelsson på Kriminalvårdens forsknings- och utvärderingsenhet har sammanställt en litteraturöversikt om riskerna med överbeläggning för klienter och personal. De konstaterar i rapporten att det av litteraturen bland annat framgår att överbeläggning pekas ut som en betydande orsak när kriminalvårdare upplever hög stress. Överbeläggning påverkar också personalens hälsa negativt och kan leda till sämre interaktion mellan kriminalvårdare och klienter.

Forskarna hänvisar bland annat till en studie från fyra fängelser i södra USA där nästan två tredjedelar av de tillfrågade kriminalvårdarna rapporterade att överbeläggning lett till ökad stress, vilket i sin tur påverkat deras arbete negativt. Stressen berodde främst på påtvingat övertidsarbete, vilket var en direkt följd av att fängelserna var överbelagda och samtidigt hade brist på personal.

Rapporten tar också upp dubbelbeläggning som ett sätt att hantera överbeläggning. Författarna konstaterar att myndigheter betonat förebyggande av suicid som en fördel med att placera två klienter i samma bostadsrum. Suicid är vanligare i enkelrum. Andra argument för dubbelbeläggning kan vara att motverka isolering och möjliggöra stöd rumskamrater emellan under svåra perioder. Samtidigt konstateras i rapporten att dubbelbeläggning också innebär en ökad risk för våld mellan rumskamrater, infektionssjukdomar och andra negativa hälsokonsekvenser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA