Kräver mer stöd till de svagaste

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-10-11

Människor som har en svag ställning på arbetsmarknaden får inte det stöd de behöver. Ett antal företrädare för organisationer som arbetar med svaga grupper vädjar till Arbetsförmedlingens chef att stärka insatserna.

I ett öppet brev till generaldirektör Mikael Sjöberg vädjar företrädare för ett 30-tal idéburna organisationer att Arbetsförmedlingen förbättrar insatserna för den växande grupp människor som står långt från arbetsmarknaden. Den grupp arbetslösa som har en utsatt ställning växer, konstaterar organisationerna. År 2017 beräknas tre av fyra arbetssökande eller 280 000 personer tillhöra den gruppen. Det rör sig framför allt om människor med utrikes bakgrund, lägre utbildning än gymnasium, äldre och personer med funktionsnedsättningar.

”På grund av beslut lokalt på arbetsförmedlingarna trillar fortfarande målgruppen som står längst ifrån arbetsmarknaden längre ner och längre bort från sammanhangen som gynnar individ och samhälle”, skriver de idéburna organisationerna i Svenska Dagbladet.

Trots att myndigheter som Arbetsförmedlingen och Svenska ESF-rådet har tydliga nationella riktlinjer för att verka för fler och växande sociala företag samt förbättrade förutsättningar till arbetsträning inom civilsamhället går den praktiska utvecklingen enligt artikeln åt helt fel håll. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan fattar allt färre beslut om att anvisa människor till idéburna organisationer och deras verksamheter, enligt organisationsföreträdarena:

”Verksamheter där människor får individanpassat stöd, kan bygga upp sin självkänsla och sitt självförtroende, öva på det svenska språket, knyta kontakter och framför allt få en anställning blir färre och mindre. Möjligheten att försörja sig själv eller sina barn och att ha en meningsfull sysselsättning på dagarna är förstås central. Om detta försvinner är risken mycket stor att livet för många rasar samman.”

Enligt det öppna brevet ignorerar Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan de goda resultat organisationerna har visat upp. Trots att regeringen och myndigheterna har uttalat tydliga intentioner om att samverka med civilsamhällets organisationer, rycks nu grunden för de lokala verksamheterna bort i allt snabbare takt.

”Mikael Sjöberg – du har här ett tungt ansvar och vi hoppas att du kan vara tillräckligt tydlig till Arbetsförmedlingens alla beslutsfattare att anvisningar av människor till oss idéburna organisationer kan förstärkas och återupptas, så att de med svagast ställning på arbetsmarknaden inte fortsätter att överges”, skriver organisationernas företrädare.

Idéburna ideella organisationer

Bakom debattartikeln i Svenska Dagbladet står:

Göran Pettersson, generalsekreterare Forum – idéburna organisationer med social inriktning

Gordon Hahn, ordförande Coompanion Sverige

Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO

Lotta Säfström, ordförande Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner

Tomas Bjöersdorff, verkställande chef Erikshjälpen Second hand butiker

Frank Åkerman, generalsekreterare Hela Människan

Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS

Emil Mattsson, direktor Göteborgs Räddningsmission

Penilla Gunther, ordförande SKOOPI

Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare Famna

Amadeu Batel, ordförande SIOS

Pernilla Svebo Lindgren, vd Vägen ut! Kooperativen

Ulla-Mai Ceder Lindberg, ordförande Blå Vägen

Hans Danielsson, ordförande Spånga Blåband

Inger Forsgren, ordförande RFHL

Mattias Larsson, verksamhetschef Nätverket Idéburen sektor Skåne

Mia Korsgren, regionchef Sensus Stockholm-Gotland

Jan Svensso, verksamhetsledare Mikrofonden Väst

Bosse Blideman, verksamhetsledare, Tanke och Handling

Nätverket Ideell second hand

Följande organisationer ingår i Nätverket Ideell second hand: Röda Korset, Mötesplats Kupan, Sveriges Stadsmissioner, Myrorna, Erikshjälpen Second hand butiker, Emmaus Björkå, Läkarmissionen Second hand, Reningsborg, Hela Människan, Bröder till bröder, Praktisk solidaritet, Vinden Second hand, PMU Second hand, Hjärta till hjärta

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Arbetssökande (ej verifierad) tis, 10/11/2016 - 14:35
Det är klart att man måste försvara sig från deras organisationer då bidragen för dessa sinkar. Men nu är det så att det är de arbetslösa som ska ha hjälpen och inte dessa organisationer. Lyssna på de arbetslösa vad de tycker i stället om detta, då kanske bilden blir en annan.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA