Kräver enklare stöd till nya jobb

ARBETSMARKNAD2016-12-01

Det måste rensas upp i djungeln av stödformer på arbetsmarknaden. Det tycker Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, som beklagar att regeringen tillsätter en utredning i stället för att gå till beslut.

Om Arbetsförmedlingens lönestöd ska ge fler i jobb krävs en upprensning i dagens djungel av tolv olika stödformer, säger Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter. Han beklagar att regeringen fördröjer en förändring genom att tillsätta en utredning:

”Den här förenklingen borde ha varit genomfört för länge sedan, redan av den förra regeringen”, säger han till tidningen.

De tolv olika formerna för lönestöd från Arbetsförmedlingen gör att arbetsgivarna går vilse och inte förmår sätta sig in i möjligheterna att anställa arbetssökande till lägre kostnader. Ska fler använda lönestöden är det avgörande att minska antalet varianter, menar Mikael Sjöberg.

Av de nyanlända som gått igenom den tvååriga etableringsfasen, där Arbetsförmedlingen är ansvarig för integrationen, är det bara var fjärde som har ett jobb. Nästa år ökar utmaningarna när antalet nyanlända i etableringsfasen ökar från årets 65 000 till 80 000 personer.

Mikael Sjöberg vill också sänka ribban för de företag som ska få utnyttja myndighetens lönestöd. Behovet av förenkling och likvärdighet måste gå före krav på lön och förmåner i nivå med kollektivavtal. Det måste vara enkelt att ta del av stöden för att skapa jobb för fler.

”Jag hoppas att facken inför avtalsrörelsen tar till sig analysen. Det är självklart viktigt med bättre utbildningsmöjligheter. Men det kommer inte att vara tillräckligt för alla”, säger Mikael Sjöberg till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA