Arbetsförmedlingen bemöter kritik

ARBETSFÖRMEDLINGEN2016-10-17

Visserligen har det blivit färre sysselsättningsplatser hos sociala företag, men samtidigt kan Arbetsförmedlingen erbjuda en bredare uppsättning stöd. Det skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg som svar på kritiken från ett trettiotal idéburna organisationer.

Företrädare för ett trettiotal idéburna organisationer kritiserade för några dagar sedan, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, myndigheterna för att inte ge dem tillräckliga möjligheter att stödja människor som står långt från arbetsmarknaden.

Enligt organisationerna anvisar Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan allt färre människor till idéburna organisationer och deras verksamheter.

I debattartikeln uppmanades Arbetsförmedlingen att vidta åtgärder. Målsättningen måste vara, skrev organisationerna, ”att skapa en särskild insats hos Arbetsförmedlingen som gör det möjligt för människor att utvecklas i ett socialt företag eller i idéburen sektor under den tid som individen behöver för att kunna skapa sig en väg till egen försörjning och integration”.

Nu svarar Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg på kritiken. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att myndigheten har goda erfarenheter av de idéburna organisationernas insatser för personer med en utsatt ställning på arbetsmarknaden:

”Vi har omfattande erfarenhet av att tillsammans nå resultat som gör stor skillnad för människor, såväl genom att de får en utvecklande sysselsättning som att de kommer närmare arbetsmarknaden. Samtidigt skapar vi gemensamt samhällsnytta”, skriver han i sitt svar.

Enligt Mikael Sjöberg ger avvecklingen av Fas 3 nya förutsättningar för såväl Arbetsförmedlingen som för de idéburna organisationerna. Det har visserligen blivit färre sysselsättningsplatser hos arbetsintegrerande sociala företag, men samtidigt har Arbetsförmedlingen fått tillgång till en bredare uppsättning stöd som kan erbjudas utifrån personers förutsättningar och behov:

”Det är min bestämda ambition att vi, utifrån de nya förutsättningarna, även fortsättningsvis ska skapa mervärde tillsammans med civilsamhället”, skriver Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA