Kräver kommission mot löneskillnader

SKTF2010-04-29

SKTF föreslår en särskild jämställdhetskommission för att få bort osakliga löneskillnader. I kommissionen ska både arbetsmarknadens parter och de politiska partierna ingå.

Det var i samband med ett jämställdhetsseminarium som arrangerades av SKTF som ordförande Eva Nordmark förde fram förslaget om en jämställdhetskommission.

Utgångspunkten för seminariet var att det inte bara finns osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor som utför samma arbetsuppgifter, det handlar också om att löneläget i kvinnodominerade sektorer är lägre. I sektorer där de flesta är kvinnor tjänar alla, inklusive männen, mindre än i exempelvis industrin där de flesta är män.

”Det behövs en bred politisk uppslutning och en acceptans från arbetsmarknadens parter för att åstadkomma jämställda löner på den strukturella nivån. Kommissionen blir ett slags trepartssamtal och förhoppningen är att nå en bred uppgörelse om de steg som behöver tas”, menade Eva Nordmark, enligt ett mötesreferat på SKTFs webbplats.

Hillevi Engström, M, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, var inte avvisande till tanken på en kommission:

”Vi behöver sitta ner tillsammans och prata om det här, vi har alla ett gemensamt mål men olika metoder för att nå dit. Jag tror att det kommer att behövas en räcka av händelser för att öka jämställdheten, vi kan inte säga nej till någonting.”

Också Claes Borgström, S, var enligt referatet positiv till tanken på en kommission:

”Vi kommer aldrig att få jämställda löner om samhället i övrigt inte är jämställt”, sa han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA