ST kräver vapenutbildning
Riksdagen beslutade på onsdagen om en allmän vapenamnesti. Nu höjer ST ett varningens finger för säkerheten, och kräver att polisens anställda utbildas i vapenhantering.
Riksdagens beslut innebär att vapen och sprängmedel kan lämnas in anonymt till polisen utan risk för påföljd under perioden 1 mars-31 maj. Redan inför beslutet lyfte ST i sitt remissvar fram behovet av utbildning av de anställda inom polisen.
”En vapenamnesti är visserligen en god sak i sig. Men inom polisen är vi oroliga för hur säkerhetsfrågorna och utbildningen för de som normalt inte hanterar vapen och sprängmedel ska ske”, säger Karin Svenning, ordförande för ST inom polisväsendet, i ett pressmeddelande.
Det är i stor utsträckning civilanställda ST-medlemmar inom polisen som kommer att få hantera de vapen och sprängmedel som lämnas in under amnestin, påpekar Karin Svenning. Och några indikationer på kommande utbildningsinsatser har facket inte fått.
”Det är viktigt också för allmänhetens säkerhet att civila inom polisen får utbildning i hur vapen ska hanteras vid vapenamnesti. Människor som söker pass, vill återfinna stulna saker eller vill söka tillstånd ska inte behöva oroa sig för sin egen säkerhet”, säger Karin Svenning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.