Kort inskolning för jobbcoacher

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-03-31

740 jobbcoacher har rekryterats till Arbetsförmedlingen. De får 7,5 dagars utbildning och en arbetsplatsintroduktion. I Norrköping möter coacherna nu sina första grupper.

Av:  Therese Säfström

Peter Burstedt har samlat nio arbetssökande till en första träff. Han ska coacha dem i tolv veckor.

– Vi ska hjälpa och använda oss av varandras nätverk. Hitta de nya jobbsökningskanalerna, säger han till gruppen.

Ger varandra tips

Vid presentationsrundan får en busschaufför ett jobbtips av en annan arbetssökande.

   Peter Burstedt är nöjd. Att guida gruppen fram till de möjligheter som är dolda ser han som sin huvuduppgift.

– Det här jobbet passar min bakgrund perfekt. Jag är van att ta människor för vad de är och jag har ett stort kontaktnät att använda mig av.

Erfarenhet av arbetslöshet

Peter Burstedt har jobbat som säljare, men liksom de flesta andra coacherna som rekryterats var han arbetslös när jobbet dök upp. Den erfarenheten ser han som en tillgång.

Den utbildning Arbetsförmedlingen ger coacherna är fem dagar, plus två och en halv dags uppföljning. Den handlar mer om myndighetsarbetet och arbetslöshetsförsäkringen än om coachens roll.

– Visst, utbildningen var kort, men för ändamålet lyckad, menar Peter Burstedt.

ST har ställt sig kritiskt till att coacherna får så lite utbildning och att de är anställda så kort tid. Anställningarna varar bara fram till nyår.

ST ville ha fasta jobb

– Vi ville att man skulle tillsvidareanställa och satsa mer på arbetsförmedlare som får betydligt längre utbildning. Visstidsanställningar ger ingen stabilitet, säger Lars-Erik Backström, vice ordförande i ST inom Arbetsförmedlingen.

Ingela Sundlöf är projektledare centralt för de jobbcoacher som anställs på Arbetsförmedlingen. Hon ser inget problem i att utbildningen är kort.

– Man kommer ju inte tom till jobbet, de som anställs har erfarenhet från att jobba med människor, många är beteendevetare.

Hur har ni tänkt, Sven Otto Littorin, arbetsmarknads­minister?

Varför väljer ni att lägga så mycket pengar på coacheri stället för på arbetsförmedlare?

– Det var viktigt att kunna möta framför allt de unga som kommer till Arbetsförmedlingen. Det är inte säkert att vi hade kunnat anställa arbetsförmedlare lika snabbt. Men vi behöver båda.

Räcker 7,5 dagars utbildning för en coach? 

– Det måste vara Arbetsförmedlingens uppgift att se till att utbildningen räcker.

De 740 coacherna har anställts till nyår. Finns inget behov av att ta tillvara deras kompetens långsiktigt? 

– Vi får följa utvecklingen och se vad det finns för möjligheter till det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Kent Lundgren (ej verifierad) ons, 04/01/2009 - 17:55
På ett informationsmöte rörande upphandling av jobbcoacher och en intervju rörande ev anställning som jobbcoach fanns inget intresse från AFs ledning att koppla de blivande coacherna kunskaper till internationella riktlinjer och färdigheter för coacher.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA