Kontrovers på Telia Sonera

FACKLIGT2008-08-27

Telia Sonera är djupt oense med de fackliga organisationerna inför en planerad nerdragning med cirka 2 000 anställda. Unionen och Saco vägrar skriva på ett omställningsavtal.

– Arbetsgivaren har frånträtt all praxis på svensk arbetsmarknad. De kör med en amerikansk ledarstil och uppviglar de anställda mot facket, säger Berith Westman, ordförande för Unionen-Tele till Unionens tidning Kollega.

Enligt Unionen ger det nya omställningsavtalet ingenting till dem som sägs upp, utöver rättigheterna enlig lagen om anställningsskydd. Bara den som säger upp sig frivilligt får 36 månader i ett omställningsprogram.

– I det avtal vi haft kan man visserligen bli av med sina arbetsuppgifter, men man blir inte uppsagd, säger Berith Westman.

Enligt de lokala facken har Telia Sonera aktivt motarbetat dem. Berit Westman säger att vd pratat illa om Unionen inför de anställda och att lokala chefer uppmanat medlemmar att gå ur facket.

Telia Sonera tillbakavisar kritiken. Företagets kommunikationsdirektör Cecilia Edström hävdar att det föreslagna omställningsavtalet ger generösa villkor, men att stridsfrågan är att företaget vill ha en slutpunkt för omställningen:

– Den måste ha ett slut. Om man konstaterar att det finns en övertalighet så ska det finnas en möjlighet att söka omställning. Men om inte situationen för individen är löst på 36 månader upphör anställningen, säger hon till Kollega.

Det nuvarande avtalet gäller till den 23 september. Blir det inget nytt avtal innan dess tvingas man falla tillbaka på medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd. Enligt Berith Westman kommer nästan alla av de 2 000 personer som berörs att omfattas av det nuvarande avtalet.

Seko har skrivit på det omstridda omställningsavtalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA