Kartläggning avslöjade lönediskriminering

HÖGSKOLAN2007-12-18

En lönekartläggning på Mälardalens högskola visar att bibliotekarier är en lönediskriminerad yrkesgrupp. Deras medellön är flera tusen kronor lägre per månad jämfört med adjunkternas löner.

Av:  Eva Spira

Mälardalens högskola har ingått i Jämställdhetsombudsmannens stora lönegranskning. I sin första lönekartläggning hittade högskolan inga osakliga löneskillnader. Men JämO var inte nöjd då det saknades en bedömning av likvärdiga arbetsuppgifter.

Nu har en arbetsgrupp hittat flera fall av lönediskriminering.

När man granskade om kvinnor och män har lika lön för lika arbete upptäcktes två fall av osakliga löneskillnader.

Sedan började gruppen jämföra lön för likvärdiga arbetsuppgifter. Slutsatsen blev att bibliotekarierna, som är en kvinnodominerad grupp, är lönediskriminerade.

Vid jämförelsen placerades bibliotekarierna i samma grupp som adjunkterna, som har ungefär lika lång utbildning och lika stort ansvar. Det visade sig att de adjunkter som ligger lägst i gruppen har en månadslön som är cirka 3000 kronor högre än bibliotekarierna.

Stigande skillnader

Det finns också stora löneskillnader bland adjunkterna. På de institutioner som är kvinnodominerade är lönerna lägre än på de mansdominerade, som teknik och naturvetenskap.

–Det jag tycker är oroväckande är att skillnaden tenderar att öka. För fem år sedan var skillnaden cirka 500 kronor, medan den i dag är 1 100 kronor, säger jämställdhetssamordnaren Torbjörn Messing.

STs representant i arbetsgruppen, Ann-Sofie Magnusson, är nöjd med kartläggningen.

–Jag tror att bristen på jämställdhet ofta handlar om saker gemene man inte själv är riktigt medveten om. Nu gäller det att få alla chefer att bli uppmärksamma på hur de sätter lönerna.

Sitter fast i värderingar

Högskolans rektor, Ingegerd Palmér, har gjort sig känd inom högskolevärlden för sitt engagemang i jämställdhetsfrågor. Hon säger att marknadskonkurrens – som är en komponent i lönesättningen – och fördelningen av anslag bidragit till löneskillnaderna.

–Men också att vi sitter fast i samma värderingar som samhället i övrigt där teknik anses vara viktigare än vård. Nu måste vi titta på vad vi kan göra för att skillnaderna ska minska.

De osakliga löneskillnaderna tenderar att öka, vilket oroar Torbjörn Messing.<br> Foto: MATS ERLANDSSON
De osakliga löneskillnaderna tenderar att öka, vilket oroar Torbjörn Messing.<br> Foto: MATS ERLANDSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA