Jurister anser staten utnyttjar kryphål

ARBETSRÄTT2010-05-19

Luckorna i lagstiftningen om visstidsanställningar missbrukas inte bara av det privata näringslivet utan också i stat och kommun, skriver tre fackförbundsjurister i en debattartikel.

EU-kommissionen har i en formell underrättelse till den svenska regeringen påtalat att Sverige inte uppfyller EUs visstidsdirektiv, skriver juristerna Ingemar Hamskär, TCO, Samuel Engblom, TCO, och Claes-Mikael Jonsson, LO, i en debattartikel i Göteborgs-Posten: 

”Vi kan gemensamt som företrädare för TCO och LO se hur arbetsgivare på olika sektorer och våra olika avtalsområden, såväl vad gäller arbetare som tjänstemän, mer eller mindre systematiskt utnyttjar de möjligheter lagstiftningen ger arbetsgivarna att undvika att tidsbegränsat anställda kvalificerar sig för tillsvidareanställning.”

Typexemplet är enligt artikeln att en arbetsgivare byter benämning på anställningsformen från till exempel vikariat till tidsbegränsad anställning, då en person närmar sig den tvåårsgräns där han eller hon skulle få rätt till en tillsvidareanställning. Genom att varje form av tidsbegränsad anställning har sin egen tidsgräns och säsongsanställning ingen alls, undviker arbetsgivarna på så vis att någonsin behöva tillsvidareanställa.

”Fenomenet finns över hela arbetsmarknaden. Kommunerna staplar visstidsanställningar på varandra under långa tidsperioder. Staten, som borde vara ett föredöme, gör detsamma, ofta med stöd av olika typer av speciallagstiftning. För den sektor där det antagligen ser värst ut – arbetsgivare i privat sektor utan kollektivavtal och/eller fackliga företrädare på arbetsplatsen – saknas säkra uppgifter”, skriver de tre fackförbundsjuristerna.

De konstaterar att tidsbegränsade anställningar fyller flera viktiga funktioner på arbetsmarknaden. Det måste finnas möjlighet att täcka tillfälliga behov av arbetskraft och ta in vikarier för föräldralediga och sjuka.

”Det vi vänder oss emot, och det som EUs visstidsdirektiv kräver att medlemsstaterna ska ha ett effektivt skydd mot, är missbruk av upprepade tidsbegränsade anställning till att täcka behov av arbetskraft som är allt annat än tillfälligt.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA