Åsa Bissette på Migrationsverkets ansökningsenhet är upprörd över att myndigheten vill schemalägga personalen också på helger. Hon är medveten om att situationen är pressad. »Men ingen har frågat oss om vilka lösningar vi ser. Inte en enda gång!« säger ho
Bild: Anna-Lena Lundqvist
Åsa Bissette på Migrationsverkets ansökningsenhet är upprörd över att myndigheten vill schemalägga personalen också på helger. Hon är medveten om att situationen är pressad. »Men ingen har frågat oss om vilka lösningar vi ser. Inte en enda gång!« säger ho

Jobb på söndagar oroar personalen

MIGRATIONSVERKET2012-11-07

Trycket på Migrationsverket fortsätter att vara mycket högt. De anställda pressas hårt. Nu vill arbetsgivaren att personalen ska jobba på söndagar också. Registreringsassistent Åsa Bissette är ensamstående mamma och kallar förslaget för ett hån.

Mottagningen på Migrationsverket i Kållered utanför Göteborg är proppfull. Människor står överallt, blöta jackärmar trycks mot varandra. Soffplatserna räcker inte långt, flera har satt sig ned på golvet. Luften är varm och fuktig. Utanför fönstren öser regnet ned. Många av besökarna kommer att tillbringa hela dagen på myndigheten.

– Egentligen får man inte vara mer än 150 personer här inne. Det är en säkerhetsgräns, säger Åsa Bissette, som arbetar som registreringsassistent.

Antalet asylsökande som kommer till Sverige har ökat kraftigt. Framför allt, uppger Migrationsverket, beror det på situationen i Syrien. Myndigheten räknar med att konflikten kan bli långdragen och bedömer att omkring 54 000 personer kommer att söka asyl i Sverige nästa år, vilket är nästan 10 000 fler än i år.

Samtidigt larmar facket på Migrationsverket om att personalen redan är hårt pressad, övertiden hopas och många lider av stressymptom.

Nu vill arbetsgivaren också schemalägga personalen på söndagarna.

– Det känns som ett hån! Vi har slitit så oerhört hårt och ställt upp på alla sätt man har kunnat. Och så kommer det här, säger Åsa Bissette.

Själv är hon ensamstående med två barn.

– Jag förstår faktiskt inte hur jag skulle få ihop det. Det går ju inte!

Facken har inlett centrala förhandlingar med arbetsgivaren i frågan. Framför allt handlar det om att utreda om de nya arbetstiderna kan räknas in i de anställdas så kallade arbetsskyldighet. För att komma fram till det behöver man titta både på hur de individuella anställningskontrakten är formulerade, vad som står i kollektivavtalet, och också se till de övriga lagar – till exempel arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen – som kan vara aktuella för att göra bedömningar i de enskilda fallen.

Martin Hjort är ansvarig ombudsman på ST.

– De signaler jag har fått handlar främst om att det hela har gått för fort. För många medlemmar handlar det om ingripande förändringar, vilket givetvis skapar oro, säger han.

Åsa Bissette vet hur ansträngd myndigheten är, men tycker att arbetsgivaren inte verkar vilja lösa situationen tillsammans med de anställda.

– Alla vi som arbetar här är väldigt lojala, det har vi verkligen visat. Och det är klart att vi vill hjälpa till för att få ordning på situationen. Men ingen har frågat oss om vilka lösningar vi ser. Inte en enda gång! I stället bara meddelar man att »nu är det helgjobb som gäller«. Varför gör man så? Det kan jag inte förstå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA