Schema ersätter kontorstid

MIGRATIONSVERKET2013-01-24

Migrationsverket inför schemalagda söndagar för ett hundratal anställda. Detta för att bättre klara av inströmningen av asylsökande. Förändringen görs mot fackets vilja.

Migrationsverket har schemalagt söndagar för personalen på fem enheter i Malmö, Göteborg och Stockholm. Tanken är att det ska bli ett jämnare flöde av arbete för de anställda. Asylsökande kommer alla dagar i veckan, även på helgerna, och måndagar och tisdagar har hittills varit väldigt stressiga dagar på de berörda enheterna. Personalen får vara lediga en annan dag i veckan i stället.

Både ST och Saco-S motsatte sig förändringen med argumentet att arbetsbördan bör lösas med frivilliga övertidsarbetande och nyanställningar. Båda facken begärde förhandling, men arbetsgivaren genomförde ändringen i alla fall.

– Varken vi eller Saco-S kunde peka på något konkret i anställningsavtalen som gör det omöjligt för arbetsgivaren att lägga scheman utanför kontorstid, eller normtid, som det heter, säger Sanna Norblad ordförande för ST inom Migrationsverket.

Hittills har Migrationsverket hanterat arbetsbördan med övertid vissa helger.

– Men då har man fått övertidsersättning, vilket är en himla skillnad, säger Sanna Norblad.

Facket kunde inte förhindra förändringen men har inte gett upp kampen.

– Vi får väl se om det är någon som inte ställer upp på schemalagd söndag. Då får man pröva det ärendet, helt enkelt, säger Sanna Norblad.

Om någon medlem protesterar mot att arbeta schemalagt, tänker sig Sanna Norblad att det kan bli lokal och central förhandling och ytterst, om det behövs, en prövning av tvisten i Arbetsdomstolen.

Fernando Alvarez, Migrationsverkets förhandlingschef, anser att schemaläggningen är arbetsrättsligt korrekt.

– Så har vi sett det i alla fall. Vi har stöd för den i det centrala kollektivavtalet Alfa och det lokala kollektivavtalet ger oss den möjligheten, säger han.

De enskilda anställningsavtalen säger i de flesta fall att villkoren kan komma att ändras, enligt Fernando Alvarez.

Varför kunde ni inte lösa det här mer på frivillig väg, som facken ville?

– Vi måste säkra bemanningen och om det är frivilligt kan vi inte vara säkra, säger Fernando Alvarez.

Trycket på Migrationsverket är intensivare nu än någonsin. Aldrig förut har så många fått uppehålls- eller arbetstillstånd i Sverige: 111 000 personer förra året, vilket är den högsta årssiffran hittills och en ökning med 19 procent jämfört med 2011.

De asylsökande, en kategori som alltid varit svår att planera för, uppgick 2012 till nästan 44 000 personer, en ökning med 48 procent jämfört med 2011. Under 2013 tror man på Migrationsverket att de asylsökande blir ännu fler, omkring 54 000.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anders (ej verifierad) sön, 01/27/2013 - 20:28
Detta faller helt i linje med hur arbetsgivarna vill få bort facket från att kunna påverka förutsättningarna för de som gör jobbet. Vi behöver stötta varandra bättre mellan de olika avdelningarna.
Arbetsgivarna visar att den anställde och fackföreningen inte skall kunna påverka hur arbetet skall skötas.
Vad vi skall göra kan vi ju inte påverka men hur vi skall genomföras måste väl endå vara en fråga som vi skall lägga oss i? Även medlemmar på Migrationsverket behöver väl kunna vila på helgerna.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA