JK ska granska rättssäkerheten

RÄTTSVÄSENDET2008-09-18

Justitiekansler Göran Lambertz tänker låta utreda rättssäkerheten i Sverige. I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar han att för många oskyldiga döms i svenska domstolar.

Det är en central balansgång för rättsväsendet att undvika att döma någon oskyldig och ändå se till att den som är skyldig får sitt straff. För en fällande dom fordras att det är ”ställt bortom rimligt tvivel” att den misstänkte är skyldig, konstaterar Justitiekanslern, JK. Men i praktiken följer inte domstolarna detta beviskrav.

”Vilket pris är vi beredda att betala i form av oskyldigt dömda för att få den önskade tryggheten i samhället? För att inte alltför många skyldiga ska gå fria. Ju lägre beviskravet sätts, desto fler skyldiga kan dömas. Det är en bra effekt. Men ju lägre beviskravet sätts, desto oftare riskerar vi också att döma oskyldiga”, skriver Göran Lambertz.

Han hänvisar till JKs tidigare genomgång av domar under åren 2004-2006. Den resulterade i en rapport med titeln ”Felaktigt dömda”, som visade på allvarliga brister i bevisvärderingen hos domstolarna. Han påpekar också att det i Sverige är mycket svårt för en dömd att få sin dom omprövad genom resning. De två läkare som förlorade sina legitimationer efter den så kallade styckmordsrättegången och den finske man som 2002 dömdes för att ha kastat ut en kvinna genom ett fönster på sjunde våningen är enligt JK exempel på hur annan bevisning dyker upp efter domen, utan att de dömda fått chansen till en förnyad prövning.

Därför har JK beslutat att de närmaste två åren låta genomföra en utredning av rättssäkerheten. Detta trots att Grundlagsutredningen överväger ett förslag som skulle förbjuda JK att granska enskilda domar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA