Rättssäkerheten ska utredas

RÄTTSVÄSENDET2009-05-06

En särskild utredare ska se över hur rättssäkerheten kan förstärkas. I en debattartikel skriver justitieminister Beatrice Ask, M, att bland annat bestämmelserna för resning bör ses över.

Lagmannen Staffan Levén vid Hovrätten för Västra Sverige ska utreda rättssäkerheten och resningsförfarandet. Flera av de regler som ska garantera rättssäkerheten är mer än 50 år gamla, och det är dags att göra en översyn, skriver Beatrice Ask i Svenska Dagbladet:

”På senare år har kritik riktats mot rättsväsendet i vissa avseenden. Det är allvarligt, men vi måste inse att misstag kan begås även av rättsväsendets personal. Däremot måste vi se till att reglerna så långt det är möjligt utformas så att misstag inte leder till att oskyldiga döms. Dessutom måste vi ha ordentliga regler för förfarandet vid ansökan om resning.”

Utredaren ska bland annat se över om kravet på objektivitet vid brottsutredningar ska utvidgas, hur utredningar ska dokumenteras och bevaras.

Också möjligheterna att genomsöka till exempel en dator hos en journalist eller advokat ska ses över och rätten att beslagta elektroniska handlingar utredas.

Utredaren ska särskilt se över processen kring resning i brottmål. Resningsförfarandet kan göras mer förutsägbart och tydligt med en precisare lagreglering.

”Alla som bor i Sverige ska vara säkra på att man får en rättvis och rättssäker behandling den dag man kommer i kontakt med rättsväsendet. Vi vet att medborgarna i internationell jämförelse har stort förtroende för rättsväsendet. En översyn av bestämmelser som rör rättssäkerhet och förfarandet vid resning kan förhoppningsvis bidra till att ytterligare stärka förtroendet”, skriver Beatrice Ask.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA