Jämställt om tio år

JÄMSTÄLLDHET2011-10-27

Om tio år kommer kvinnor och män att dela på hemarbetet och förvärvsarbeta lika mycket. Det skriver Mikael Nordmark, professor i hälsovetenskap vid Mittuniversitetet, på Dagens Nyheters debattsida.

Mikael Nordmark menar att vi måste omvärdera vår dystra bild av jämställdhetsutvecklingen.

Skillnaden mellan män och kvinnor när det gäller förvärvsarbete och arbete i hemmet var stora mellan 1990 och 2000. Men de senaste tio åren har kvinnors förvärvsarbetande ökat medan männens har minskat. Det visar statistik från så kallade ”tidsanvändningsundersökningar” som SCB har genomfört 1990, 2000 och 2010. Om trenden håller i sig kommer män och kvinnor att förvärvsarbeta lika mycket år 2020, enligt Mikael Nordmark.

Kvinnor lägger också allt mindre tid på hemarbete. 1990 hemarbetade kvinnor 4 timmar och 47 minuter per dag, medan männen ägnade hemmet 2 timmar och 50 minuter. 2010 hade kvinnornas arbetstid i hemmet minskat till 3 timmar och 44 minuter, medan männens är relativt konstant, men har ökat något mellan år 2000 och 2010.

Mikael Nordmark konstaterar att det mest är kvinnorna som ändrar sitt beteende. Men om trenden håller i sig kommer både män och kvinnor närma sig tre timmars hemarbete per dag år 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA