Jämställt bara om det syns
Bristen på jämställdhet är störst där det inte syns. I staten är mansdominansen störst på nivåer under de högsta cheferna. Det visar en rapport till regeringen.
Fortfarande tar sig kvinnor sällan in på chefspositioner som ligger under de allra högsta, konstaterar rapportens författare Anita Göransson, professor vid Göteborgs och Linköpings universitet, och utredningens sekreterare Lina Burström, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Enligt artikeln finns det tre typer av könsfördelning. På en väl synlig och granskad nivå i toppen är fördelningen mellan könen ganska jämn. Där det finns en strävan till jämställdhet, men där positionerna inte är lika synliga, besitter män två tredjedelar av maktpositionerna. Och i maktpositioner på lokal och regional nivå, bland operativa chefer i börsbolagen och bland dagspressens opinionsbildare är mansdominansen nästan total.
Även om mansdominansen är störst i privata näringslivet märks den också väl i staten. I Regeringskansliet är de flesta expeditions- och rättschefer män, medan departementsråd och enhetschefer är jämnare fördelade. Generaldirektörer och styrelseordförande för de myndigheter som lyder under departementen är till tre fjärdedelar män. Fyra av fem landshövdingar och länsråd är män.
I rättsväsendet är bara var tredje av de högre åklagarna kvinnor, och bland domarna i tingsrätterna är bara en av fem kvinna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.