Italienska fack protesterar mot reform

ITALIEN2009-11-03

Den italienska regeringen har röstat igenom en omfattande reform av den offentliga sektorn. Kritiker menar att den fackliga demokratin på arbetsplatserna riskerar att minska. Facken funderar på generalstrejk.

Av:  Kristina Wallin

Den italienske ministern för den offentliga sektorn, Renato Brunetta, lovade redan när han tillträdde förra året att han skulle revolutionera den offentliga sektorn. Nu har han tagit ett första steg, genom att regeringen röstat igenom en del av reformpaketet.

En av de viktigaste principerna blir att medborgarna ska ha full insyn i hur myndigheterna sköts, och att deras åsikter om de anställda kan komma att påverka de framtida löneförhandlingarna. Produktionspremier kommer nämligen att bli en viktig del av lönen, främst för de statligt anställda som blir först ut med reformen.

En ny myndighet kommer att kontrollera hur hela den offentliga sektorn arbetar, för att sedan fördela premiepengarna på de olika myndigheterna eller kontoren. Där kommer sedan de enskilda cheferna att bestämma vilka som är värda premierna.

Samtidigt som regeringen sagt ja till dessa nyheter, har den deklarerat att den tänker lagstifta om de fackliga valen på arbetsplatserna. På så sätt kan den skjuta på de val som var planerade i december, då många statliga anställda skulle välja sina fackliga representanter.

– Det är svåra tider för den fackliga demokratin. Om den minskas är risken stor att demokratin minskar även på andra håll i samhället. Vi anser att det är oerhört allvarligt att regeringen vill lägga sig i de fackliga valen, konstaterar Carlo Podda, ordförande för fackförbundet FP-Cgil.

Han får medhåll från ordföranden från ett annat stort förbund för de offentligt anställda, Uil FPL, Giovanni Torlucci. Han anser även att premiesystemet är helt fel som det ser ut i reformen.

– Eftersom det bygger på enskilda chefers sympatier förstår jag inte hur den ska kunna förbättra och rationalisera, säger han.

Reformen och regeringens inblandning i den fackliga verksamheten har fört med sig att de tre stora förbunden - FP-Cgil, Cisl FP och Uil FPL - har börjat samarbeta igen, efter ett drygt år med stora motsättningar. Cgil har föreslagit en gemensam generalstrejk, men de andra två vill vänta och se hur de stundande avtalsförhandlingarna går. Tillsammans har de dock begärt att premiärministern Silvio Berlusconi träffar dem för att diskutera framtiden för de offentligt anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA