Annons:

It-problem skapar stress på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2024-06-25

Problem med ett nytt it-system har lett till sena utbetalningar av ersättningar och försämrad arbetsmiljö för anställda på Försäkringskassan. Många medarbetare känner sig stressade. ”Det har varit tufft och kommer nog att vara tufft ett tag till”, säger Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan.

Problemen uppstod när Försäkringskassan i maj skulle byta ut ett stort it-system. Det fick bland annat konsekvensen att 7 000 personer fick försenad sjukpenning inför juni månad. Dessutom har det lett till stress och dålig arbetsmiljö för många anställda inom Försäkringskassan, något som Sveriges Radio Blekinge var först att berätta om.

Enligt Thomas Åding, avdelningsordförande för ST inom Försäkringskassan, är problemen med it-systemet desamma även i resten av Sverige.

– Vi arbetar med att åtgärda problemen, men det har krävt stora arbetsinsatser och strulat väldigt mycket för de handläggare och utredare som arbetar i det här systemet. Det har varit kämpigt och allt är inte löst än, säger han till Publikt.

Enligt Thomas Åding tar arbetsgivaren problemen på allra största allvar och stora resurser läggs på att få bukt med systemets barnsjukdomar. Samtidigt är situationen stressig för de anställda, konstaterar han.

– Alla här tar uppdraget på stort allvar och vet hur viktig ersättningen till dem som är sjukskrivna är. Det blir en stress i att försöka få ut den i tid. Personalen får också nya direktiv nästan varje dag om hur vi ska jobba med de här problemen och det blir också en stress, säger Thomas Åding.

Nu arbetar myndigheten för fullt för att inte kommande månads ersättningar också ska drabbas av förseningar, säger han. Sannolikt kommer det att dröja innan alla problem är åtgärdade, men förhoppningen är att det nya it-systemet på sikt ska innebära en förbättring.

– Det kortsiktiga är förstås att lösa buggarna så det kommer i ordning. På lång sikt får vi fundera på hur det förändrar arbetsmiljön för oss som jobbar med försäkringen. Hur många knapptryck behöver vi för att göra olika saker, hur många sidor behöver vi ha öppna samtidigt, och hur är den upplevda kontrollen över arbetsuppgifterna. En upplevd kontroll gör ju att man är mindre stressad även om man har mycket att göra, säger Thomas Åding.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA