Inget straff för asbest på båt
Åklagaren har lagt ned förundersökningen om arbetsmiljöbrott ombord på dåvarande Fiskeriverkets forskningsfartyg Argos, där besättningen varit utsatt för exponering av asbest. Två personer har konstaterats med asbestpåverkade lungor.
Åklagaren Maria Johansson har lagt ned förundersökningen om arbetsmiljöbrott på Argos. Faran anses inte varit tillräckligt konkret för brottsrubriceringen framkallande av fara för annan. Och när det gäller vållande av kroppskada eller sjukdom, har preskriptionstiden redan passerat.
Skyddsombudet på Havs- och vattenmyndigheten, HaV, Stig Thörnqvist är kritisk. Han var tidigare ST-ordförande på Fiskeriverket där han 2011 efter tips från en medarbetare initierade en undersökning som visade att det fanns fria asbetsfibrer ombord.
– Arbetsgivaren har inte uppfyllt sina skyldigheter i arbetsmiljöarbetet. Därmed har man utsatt medarbetarna för allvarliga hälsorisker. Att det inte får någon konsekvens är ett stort problem, säger han.
Fartyget ägdes först av Fiskeriverket och sedan av HaV, där det skrotades efter asbestlarmet 2011. Av förundersökningen framgår att två arbetstagare som varit anställda på Argos i 30 år har diagnostiserats med pleuraplack, förtjockningar, i lungsäckens bindväv. De behöver inte ge besvär, men är ett tecken på asbestexponering. Förekomsten av asbest var känd inom myndigheten. 1990 lämnade Fiskeriverket en ansökan in till Sjöfartsverket om dispens från asbestföreskrifterna. Att arbetsgivaren har haft kännedom om asbesten ombord tycker Stig Thörnqvist kan ses som särskilt allvarligt.
Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket, var med och lämnade in åtalsanmälan om arbetsmiljöbrott tillsammans med Transportstyrelsen. Han tycker att det överlag är problematiskt att så få döms för arbetsmiljöbrott.
– Arbetsmiljöbrott är ingen vanlig brottslighet. Det är ingen aktiv handling, utan snarare frånvaron av en sådan. Det gör det svårt att utdöma ansvar.
För de drabbade får det ingen omedelbar konsekvens om arbetsgivaren fälls för arbetsmiljöbrott, förklarar Jonas Hamark. Däremot kan deras chanser öka för skadestånd i ett civilrättsligt mål.
Efter att förhållandena på Argos uppdagades har asbestförekomster inventerats och uppmärksammats också på andra fartyg.
Asbest orsakar sjukdomar
Asbestfibrer som andas in kan orsaka lungsjukdomar som lungcancer och den mycket allvarliga tumörformen mesoteliom. Sjukdomar kan uppstå långt efter exponeringen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.