De statliga myndigheterna ökade sina utsläpp från tjänsteresor med tolv procent under 2023 jämfört med året innan, visar en sammanställning av ännu opublicerade siffror som gjorts av TV4 Nyheterna.
De statliga upphandlingarna uppfyller inte kraven när det gäller miljöhänsyn, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten är statens arbete med dessa frågor inte effektivt.
Kärnavfallsrådet kommer att läggas ned vid årsskiftet, eftersom regeringen beslutat att inte förlänga rådets uppdrag att övervaka myndigheternas säkerhetsarbete, skriver Dagens Nyheter. Rådets ordförande Carl-Reinhold Bråkenhielm är kritisk till beslutet.
STs förbundsstyrelse har beslutat om en ny policy för förbundets placeringar av värdepapper, som bland annat tar upp klimataspekten. Förbundets finansiella placeringar uppgår till cirka 500 miljoner kronor.
Det kan vara både ändamålsenligt och effektivt att ta miljöhänsyn i offentlig upphandling, visar en forskningsrapport som publiceras av Konkurrensverket. Upphandling kan enligt forskarna vara ett miljöpolitiskt styrmedel.
De klimatsmarta alternativ till tjänsteresor som växt fram vid de statliga myndigheterna under pandemin ska utvecklas vidare. Regeringen ger nu myndigheterna i uppdrag att redovisa mål för resandet 2025 som leder till minskad klimatpåverkan.
Riksrevisionen inleder en granskning av myndigheternas insatser mot invasiva främmande växt- och djurarter. I första hand kommer Naturvårdsverkets, Havs- och vattenmyndighetens och länsstyrelsernas insatser att granskas.
Statskontoret är mycket kritiskt till hur Havs- och vattenmyndigheten, HaV, valt att tillämpa de EU-regler som syftar till att göra det möjligt att spåra fisk i livsmedelskedjan. Enligt Statskontoret uppfyller HaVs lösning inte EUs krav.
Bara fyra av tio bilar som myndigheterna köpt och leasat under 2020 var miljöbilar, enligt en redovisning från Transportstyrelsen. När andra bilar än miljöbilar har införskaffats saknas acceptabla skäl för avsteg från kraven i en majoritet av fallen, enligt Transportstyrelsen.
Naturvårdsverket vill höja ambitionen för myndigheternas arbete med sin miljöpåverkan. I ett förslag till regeringen föreslår myndigheten att miljöledningsförordningen ska stärkas för att öka det systematiska miljöarbetet i staten.
Sverige ligger i topp när Europeiska miljöbyrån, EEA, gör sin årliga ranking över rapportering av internationella miljödata, konstaterar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Tidigast år 2022–2023 kan nattåg från Sverige till kontinenten komma i gång, anser Trafikverket efter att ha utrett frågan åt regeringen. Regeringen vill ha trafikstart så snart som möjligt.
Det krävs krafttag för att Sverige ska nå målet om minst 70 procent minskade utsläpp fram till 2030. Det konstaterar de sex ansvariga myndigheterna i en gemensam rapport till regeringen.