ILO-strid om strejkrätten

ARBETSRÄTT2012-06-11

Arbetsgivarsidan i FN-organet ILO accepterar inte strejkrätten som en del av de globala fackliga friheterna. Ställningstagandet väckte starka reaktioner på ILOs årliga arbetskonferens.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, samlar företrädare för världens regeringar, arbetsgivare och fackföreningar. I partsarbetet har man utarbetat konventioner som slår fast vilka rättigheter och skyldigheter som ska gälla på arbetsplatser världen över.

Konvention 87 gäller den fackliga föreningsfriheten och förhandlingsrätten, och enligt praxis i ILOs expertkommitté ingår rätten att vidta konfliktåtgärder i den.

Men arbetsgivarna har länge varit kritiska mot den uppfattningen. Och i år gick de ett steg längre och vägrade de att fortsätta samtalen om den årliga listan över de värsta kränkningarna av konventionerna, eftersom arbetstagarsidan hade föreslagit fall som gällde just kränkningar av strejkrätten.

TCOs pressekreterare Gabriel Wernstedt, som är på plats vid arbetskonferensen i Genève, skriver i sin blogg att såväl expertkommitténs ordförande som regeringsföreträdare och fackliga företrädare försökte få arbetsgivarna att acceptera gällande praxis, utan att lyckas.

Arbetsgivarnas agerande har väckt starka reaktioner i den fackliga världen. ”Arbetsgivarnas veto och utpressning är helt förkastligt och oacceptabelt” skriver Nordens fackliga samorganisation i ett uttalande på sin hemsida.

De svenska arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv är ense med sina kolleger i uppfattningen att strejkrätten inte ska anses ingå i konvention 87, och därmed inte heller i den globala arbetsrättsliga rättsordningen.

– Expertkommittén har tolkat in den rätten, men den är inte nämnd i konvention 87, säger Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringliv. Och vi anser att kommittén inte har mandat att tolka in en strejkrätt i konventionen. Det är en fråga för de tre parterna.

Nästa steg blir att ILOs styrelse ska fatta beslut om expertkommitténs mandat, säger Niklas Beckman.

Anser ni i Svenskt Näringsliv att strejkrätten bör vara en global och konventionsskyddad rättighet?

– Vi avvaktar den vidare hanteringen inom ILO. Men i Sverige är strejkrätten grundlagsfäst och vi ser ingen anledning till ytterligare reglering på ILO-nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA