Hot och våld vanligt i staten

SÄKERHET2006-01-17

Tolv procent av de anställda inom myndigheter i kontroll- och rättskedjan har blivit utsatta för våld, hot eller allvarliga trakasserier. Trakasserierna underskattas ofta, trots att de påverkar myndighetsutövningen.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Det visar en studie som Brottsförebyggande rådet, Brå, gjort i samarbete med Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten.

Det allvarligaste våldet handlar om skottlossning och knivanvändning, men även kraftig misshandel förekommer.

Främst är det kronofogdeinspektörer, åklagare och domare som utsätts för allvarliga trakasserier. Hot riktas däremot oftare mot poliser, tull- och kustbevakningstjänstemän.

Man försöker också påverka myndigheter genom vardagskorruption. För att markera tydliga gränser bör inte ens lunch accepteras, menar brottsforskarna.

En fjärdedel av gärningsmännen är kopplade till den organiserade brottsligheten, medan övriga är enskilda, som uppfattas vara till exempel psykiskt sjuka, rättshaverister eller missbrukare.

Av dem som har utsatts för allvarliga trakasserier har 26 procent övervägt att byta arbete och 20 procent tvekat inför en åtgärd eller ett beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA