Högre statliga löner i USA

USA2008-01-15

Löneutvecklingen för de statsanställda i USA tar ett skutt uppåt i år, sedan kongressen gripit in och lagt in ett större lyft i årets budget än Vita huset föreslagit.

Den genomsnittliga löneökningen blir 3,5 procent. Löneökningen innehåller en generell del på 2,5 procent och en pott på 1 procent att fördelas regionalt.

Den största löneökningen, 4,49 procent, går till statsanställda i Washington, där glappet gentemot privatanställda anses ha blivit extra stort.

Det statliga lönesystemet i USA består av ett antal lönegrader, knutna till befattningar, och ger en lönespridning från 17 046 till 172 200 dollar per år. Årets löneökning har fastställts av Vita huset och följde de förslag som lagts fram i kongressens budget. Trots att president George Bush tidigare hade förordat en halv procentenhet mindre till den regionala potten.

Förra året fick de anställda i den amerikanska statsförvaltningen nöja sig med en genomsnittlig löneutveckling på 2,2 procent. Då var den politiska processen kring årets budget inte klar när lönerna skulle fastställas. Därmed hamnade lönesättningen den gången direkt på president Geroge Bushs bord.

Enligt en lag från 1990 ska de statligt anställdas löneutveckling följa den privata sektorn. Skulle staten kompensera för det glapp som uppstått genom åren skulle det kosta 16,4 miljarder dollar, enligt president George Bush:

”Sådana kostnadsökningar skulle tvinga fram kraftiga nerskärningar på kostnadssidan eller av antalet anställda. Oavsett vilket skulle det på ett oacceptabelt sätt försämra nationens förmåga att säkra hemlandet och fullfölja kriget mot terrorismen”.

Fackförbundet AFGE, American Federation of Government Employees, berömde kongressen för att man gav utrymme för en större löneökning i budgeten än vad presidenten föreslagit:

”Kongressen har stått upp för de statligt anställda mot Bushadministrationens slantvändande taktik,” sa AFGEs ordförande John Gage efter budgetbesltuet.

De statligt anställda inom motsvarigheten till Luftfartsverket, FAA, omfattas inte av den statliga lönepolitiken. I stället regleras lönerna för 85 procent av de 45 000 anställda utifrån ett prestationsbaserat system, där faktorer som förseningar, budgetöverskridanden och missnöje från kunderna påverkar lönebilden. Inom FAA har beslutats om 3,08 procents generellt lönelyft och i genomsnitt ytterligare 1 procent som fördelas regionalt. Prestationsdelen kan individuellt ge ännu mer i lönekuvertet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA