Högerpopulism OK i nordiska fack

NORDEN2011-03-22

STs nordiska systerförbund håller låg profil mot högerpopulistiska partier. »Vi har blivit så stora att facken inte kan göra något åt oss«, menar en partiföreträdare.

Av:  Christoph Andersson

Efter höstens val beslutade STs styrelse att i en policy fastställa förbundets hållning till Sverigedemokraterna. Där heter det att förtroendeuppdrag i partiet inte går att förena med förtroendeuppdrag i ST.

Kan få förtroendeuppdrag

Också i de nordiska grannländerna finns partier som liksom Sverigedemokraterna kännetecknas av invandringsmotstånd och nationalism: norska Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. Men någon liknande policy gentemot dessa högerpopulistiska partier finns inte inom STs nordiska systerorganisationer. Det visar en rundringning som ST Press gjort till fackliga organisationer i Norge, Danmark och Finland.

– Vårt fack är politiskt oberoende. Det innebär att även medlemmar i Fremskrittspartiet kan väljas till förtroendeuppdrag. Men det bygger på att YS plattform inte utnyttjas för att bedriva Fremskrittspartiets politik. I så fall blir det problem, säger Tore Eugen Kvalheim, ordförande för YS – den norska motsvarigheten till TCO.

Ungefär likadant ser TCOs danska motsvarighet FTF och det danska LO-förbundet HK/Stat på saken.

Antti Palola är ordförande för Pardia, ett finländskt fackförbund för tjänstemän i offentlig sektor. Han har inga omedelbara invändningar mot att finska högerpopulister driver sina politiska krav via Pardia.

»Förutsättningen är förstås att de blir offentligt utvalda av den grupp som de representerar«, skriver han till ST Press.

Inga uteslutna högerpopulister

Inget av STs nordiska systerfack har heller uteslutit någon på grundval av medlemskap i dessa högerpopulistiska partier.

Det norska transportarbetareförbundet har haft två uteslutningsärenden. Men då handlar det inte om högerpopulister, utan om personer inom vitmaktrörelsen. Det senaste fallet rör en 22-åring i Norwegian Defence League som ska ha hetsat mot muslimer.

Även inom norska Fremskrittspartiet finns antimuslimska strömningar. På partiets hemsida refereras till förre partiledaren Carl I Hagen och hans »korståg« mot islam, med syfte att hindra tänkta islamistiska fundamentalister från att ta plats i folketinget.

Men Fredrik Färber, informationschef i Fremskrittspartiets stortingsgrupp, konstaterar att de fackliga organisationerna inte agerar mot medlemmar som är aktiva i Fremskrittspartiet.

– Mig veterligen har det inte hänt att något fack i Norge uteslutit Fremskrittspartiets medlemmar, säger han.

Till saken hör att Fremskrittspartiet numera är Norges näst största parti. I Finland får Sannfinländarna omkring 18 procent i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet i april. Och Dansk Folkeparti är Danmarks tredje största parti, med 24 av 179 mandat i folketinget.

– Vi har blivit så stora att facken inte kan göra något åt oss, säger Sören Söndergaard, informationschef på Dansk Folkeparti.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA