Fack tar avstånd från högerextrema

FRANKRIKE2011-03-22

Partiet Nationella Fronten försöker stärka banden till de statsanställda i Frankrike. Men franska fack tar öppet avstånd från Marine Le Pens parti.

”Vi kan inte stillatigande se hur Nationella fronten utnyttjar den sociala situationen i landet. Idén om att medborgarskap ska ge fördelar står i diametral motsatsställning till vad vi kämpar för.”

Fem franska fack går nu ut i ett gemensamt upprop där de tar avstånd från det högerpopulistiska partiet Nationella Fronten:

”Det är inte som vilket parti som helst”, skriver de.

Sedan Marine Le Pen efterträdde sin far Jean-Marie Le Pen som ordförande för Nationella Fronten har hon försökt att ge partiet en ny image. I den ingår en mer positiv syn på den offentliga sektorn.

Nyligen riktade hon sig direkt till de statsanställda. I en specialgjord video säger Marine Le Pen att hon vill ha en stark statlig sektor, som garanterar invånarna trygghet.

Det är en helt ny situation, säger Jean-Marc Canon som är generalsekreterare för de statsanställda inom CGT, Frankrikes största fackliga centralorganisation.

– Den ingår i partiets strategi, som går ut på att visa upp en mer avslipad look. Men läser man partiprogrammet ser man att det både innebär en nedrustning av den offentliga sektorn och inskränkningar i de fackliga rättigheterna.

Inför de aktuella kantonala valen har två av partiets medlemmar blivit avstängda från sina respektive fackförbund, eftersom de kandiderade för Nationella Fronten.

Under tidigare år har partiet i stället gjort misslyckade försök att starta egna fackföreningar. Men nu, hävdar de franska facken, försöker partiet öka i trovärdighet hos löntagarna via deras nätverk.

I det ena fallet handlar det om en fackrepresentant för de civilanställda inom armén som har åkt ut ur Force Ouvrière, FO, och i det andra en kommunalarbetare i CGT. Hos FO säger man att deras regler om oberoende gör att de inte accepterar att deras aktiva engagerar sig i något politiskt parti.

Men hos CGT gör man däremot en tydlig skillnad. Det går bra att vara politiskt aktiv – om man inte blandar ihop sina uppdrag. Och om det inte är för Nationella Fronten.

– Nationella Fronten förordar fördelar för franska medborgare. Men vi kämpar för alla löntagares villkor, oavsett ursprung. Vi är mot alla former av diskriminering. Vi är också engagerade i kampen för papperslösas rättigheter. Även om den här inställningen gör att vi kanske förlorar vissa medlemmar, kan vi inte agera annorlunda. Det skulle strida mot våra stadgar, säger Jean-Marc Canon.

De har undertecknat uppropet

De som har undertecknat uppropet är CGT, CFDT, FSU,
Solidaires och UNSA. CGT och CFDT är Frankrikes största
fackliga centralorganisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA