Hög arbetsbelastning i staten

ARBETSMILJÖ2010-06-04

ST-medlemmar slår larm om hög arbetsbelastning och svårigheter att fullgöra sitt serviceuppdrag i förbundets senaste arbetsmiljöenkät. Resultaten tyder på att situationen i statlig sektor försämrats de senaste åren.

Två av tre ST-medlemmar instämmer helt eller delvis i påståendet att de har alldeles för mycket att göra på jobbet. Det visar STs senaste arbetsmiljöenkät, baserad på svar från drygt 9 200 medlemmar inom förbundets större avdelningar.

På Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kronofogden gäller det tre av fyra ST-medlemmar. Ungefär varannan medlem på dessa myndigheter uppger också att de i dagsläget inte klarar sitt uppdrag fullt ut, att jämföra med 40 procent över hela STs verksamhetsområde. I STs senaste undersökning från 2008 var motsvarande siffra 20 procent. Var fjärde tillfrågad upplever att den allmänhet man servar inte anser sig få tillräckligt stöd.

Nästan hälften av de svarande jobbar mer än ordinarie arbetstid kräver, varje vecka – en ökning med närmare tio procentenheter sedan 2008. 30 procent uppger att de för det mesta inte, eller nästan aldrig, är med och beslutar om arbetets upplägg. Var femte säger att de inte har haft utvecklingssamtal med sin chef.

Som ett resultat av undersökningen kräver ST bland annat mer resurser till statlig verksamhet, certifierad arbetsmiljö i statlig sektor, en auktorisering av statstjänstemän, utvecklingskontrakt med arbetsgivaren och ökat fokus på hot och våld i tjänsten.

Här har undersökningen genomförts:

STs arbetsmiljöundersökning bygger på svar från ST-medlemmar inom Arbetsförmedlingen, Domstolsväsendet, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Kriminalvården, Polisen, Skatteverket, Banverket, Luftfartsverket, Posten, spårtrafikområdet, Vägverket, Kungliga tekniska högskolan samt universiteten i Göteborg, Linköping, Luleå, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA