Grundreglerna ska stöpas om

HUVUDAVTAL2008-12-16

Facken och näringslivet vill behålla makten över arbetsmarknaden och undvika lagreglering. Därför pågår intensiva förhandlingar om ett nytt Saltsjöbadsavtal. 

– I kärnfrågan är vi överens, vi vill ha ordning och reda mellan parterna på arbetsmarknaden. Och om förhandlingarna misslyckas öppnas dörren för mer lagstiftning på området, säger Lars-Bonny Ramstedt, förhandlingschef på PTK, Privattjänstemannakartellen.

Det gamla avtalet skrevs under för exakt 70 år sedan, den 20 december 1938. Det undertecknades av dåvarande arbetsgivarorganisationen Svenska arbetsgivareföreningen, Saf, och LO. Avtalet har kommit att kallas Saltsjöbadsavtalet, eftersom det skrevs under på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Det kom till under hot om lagreglering och efter en lång period av stridigheter och vilda strejker på arbetsmarknaden.

Grundregler för parterna

Avtalet, som också kallas huvudavtalet, innehåller grundregler för hur arbetsmarknadens parter ska bete sig mot varandra, till exempel vid strejk. Det reglerar också hur förhandlingar ska föras och hur tvister om kollektivavtal ska hanteras.

Saltsjöbadsavtalet gäller privat anställda. Statsanställda har ett eget jämförbart huvudavtal. De flesta ST Press har talat med är dock överens om att ett nytt huvudavtal på den privata sidan får återverkningar på hela den svenska arbetsmarknaden.

Tre män är huvudpersoner: Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker, LOs förre avtalssekretare Erland Olauson och PTKs förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt. De representerar de tänkta undertecknarna i ett nytt avtal. Svenskt Näringsliv utgör arbetsgivarsidan. LO representerar sina 15 medlemsförbund. PTK är en förhandlings- och samverkansorganisation för
ett antal fackförbund som organiserar privatanställda tjänstemän. Tillsammans representerar LO och PTK 2,4 miljoner arbetstagare.

Näringslivet bjöd in

Enligt Lars-Bonny Ramstedt väcktes frågan om ett nytt huvudavtal under Almedalsveckan 2007. Hösten 2007 fick LO och PTK den formella förfrågan från Svenskt Näringsliv om att inleda samtal.

– Det hade varit ganska korkat att tacka nej till en inbjudan om att diskutera ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Vi har nya organisationer på både arbetsgivar- och arbetstagarsidan och tyngdpunkten i svensk arbetsmarknad är kraftigt förskjuten från industrin, som var tongivande när Saltsjöbadsavtalet undertecknades, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Förhandlingstrion har träffats sedan våren 2008. Lars-Bonny Ramstedt berättar att de till att börja med samtalade utan papper.

– Tre erfarna rävar. Vi satt här i soffan, säger han, och klappar på den moderna sittgruppen i sitt glasbursrum.

Tanken var att beta av ett område i taget, men när diskussionerna gick trögt presenterade Svenskt Näringsliv alla sina krav på en gång. LO och PTK ville inte vara sämre utan svarade med en egen kravlista i slutet av november.

En av de stora stötestenarna är konfliktreglerna. Svenskt Näringsliv vill ta bort rätten till sympatiåtgärder, att andra förbund än de i konflikt går ut i strejk. De vill också förbjuda samhällsfarliga konflikter, det vill säga ta bort fackens rätt att ta ut en betydelsefull nyckelgrupp i strejk.

– En stridsåtgärds omfattning och syfte måste stå i proportion till effekterna för företag och tredje man, säger Jan-Peter Duker, vice vd på Svenskt Näringsliv.

För facken är olika konfliktåtgärder ett viktigt verktyg. Utan dem rubbas balansen i maktförhållandet mellan parterna på arbetsmarknaden, menar Lars-Bonny Ramstedt. Fackens motförslag är en partssammansatt huvudavtalsnämnd som ska ta ställning till vad som är god sed när det gäller strejker och andra konflikter.

Turordningen vid uppsägningar är en annan het potatis.

– Vi föreslår att turordningsreglerna ändras så att beslutet om vem som ska sägas upp vid neddragningar baseras på skicklighet och kompetens,
i stället för anställningstid, säger Jan-Peter Duker.

– Det har skett en väldig förändring i uppsägningar på grund av arbetsbrist, säger Lars-Bonny Ramstedt. I dag sker det hela tiden omställningar i företagen.

Facken vill därför införa fördubblad uppsägningstid för företag som vill frångå turordningen och förhandla om en så kallad avtalsturlista. Avtalsturlistor innebär att de lokala parterna förhandlar om avsteg från principen om sist in - först ut.

Facken föreslår att arbetsgivaren ska stå för hälften av kostnaden för fördubblad uppsägningstid. Den andra hälften ska enligt förslaget finansieras via en särskild försäkring.

Lars-Bonny Ramstedt vill i dagsläget inte säga något om finansieringen av försäkringen.

– Men blir vi överens som parter måste naturligtvis finansieringen lösas, säger han.

Kamp för visstidsanställda

Enligt Lars-Bonny Ramstedt är visstidsanställdas trygghet på arbetsmarknaden en annan fråga som facken driver hårt.

– Det gäller framför allt ungdomar. Vi måste skapa bättre förhållanden för dem.

Ytterligare ett förslag från fackligt håll är en kvalitetssäkrad företagshälsovård. Den ska, enligt förslaget, ha till uppgift att utarbeta en rehabiliteringsplan för anställda som är i behov av det. Under tiden planen genomförs ska den anställda ha lön som vanligt och inte kunna sägas upp. De arbetsgivare som anlitar kvalitetssäkrad företagshälsovård ska kompenseras med lägre arbetsgivaravgift, något som i slutänden måste beslutas av politikerna.

Tror det blir avtal

Förhandlingarna är inne i ett intensivt skede. Trion har träffats varje tisdag under senare tid. Det går bra, enligt Lars-Bonny Ramstedt. Men han vill inte ge någon information om vad parterna är överens om hittills.

Från LOs och PTKs sida har förhandlarna med sig ett mycket noggrant diskuterat förhandlingsmandat från respektive medlemsförbund. De har också sina förhandlingsgrupper, om vardera sju personer, som de förankrar lägesutvecklingen med. Skulle förhandlingarna gå in i skarpt läge och de skulle närma sig ett avgörande, kommer parterna, enligt Lars-Bonny Ramstedt, ha grupperna nåbara i en lokal bredvid Svenskt Näringslivs fönsterrika byggnad på Storgatan på Östermalm i Stockholm. Och personligen är han ganska övertygad om att det blir ett nytt huvudavtal.

– Vi behöver ett avtal anpassat för vår tid. Det som finns i vågskålen är att politikerna annars i högre utsträckning kommer att ta över regleringen av arbetsmarknaden, och det vill ingen av oss.

Vad är senaste nytt i förhandlingarna?

– Vi har en idé som vi tre håller på att prata om, mer kan jag inte säga. Om vi ska hitta en ny svensk modell som bär i 70 år vill det till att vi är noggranna och anpassar oss till vad som händer i omvärlden. Det gäller inte minst utredningen om Lavalfallet.

Om ni kommer överens – vad händer då?

– När vi tre, och följaktligen dem vi representerar, är överens ska det sättas på pränt och skrivas under av ordföranden för PTK, LO och alla medlemsförbund samt av Svenskt Näringsliv. Sedan börjar avtalet gälla direkt för att kunna fungera i 2010 års avtalsrörelse.

Från Saltsjöbaden till Vaxholm

  • Kollektivavtal. I kollektivavtalen kommer fack och arbetsgivare överens om ordningen på arbetsplatsen, till exempel allmänna anställningsvillkor och löneutveckling. Det finns flera kollektivavtal inom varje bransch. Kollektivavtalen är den viktigaste ingrediensen i det som kallas den svenska modellen. De arbetsrättsliga lagarna är i delar dispositiva. Det betyder att bestämmelser i kollektivavtal kan ersätta hela eller delar av en lag.
  • Huvudavtal. Ett huvudavtal innehåller grundläggande regler för hur arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och fack, ska förhålla sig till varandra. Det handlar till exempel om förhandlingsordning, metoder för att hantera tvister om kollektivavtal och strejkrätt.
  • Lavalfallet. Nyligen överlämnades en utredning till regeringen om hur den svenska arbetsrätten ska anpassas till EU. Utredningen handlar om hur facket ska få använda stridsåtgärder för att få till stånd kollektivavtal med utländska företag som tillfälligt utför jobb i Sverige. Bakgrunden är Byggnads blockad av det lettiska byggföretaget Laval un partneris skolbygge i Vaxholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA