Genusbetingad sjukskrivning utreds
Regeringen har lagt ut en rad uppdrag på olika myndigheter för att kartlägga och förklara kvinnors och mäns olika sjukskrivningsmönster.
Innan de får barn är män och kvinnor frånvarande från jobbet ungefär lika mycket. Men sedan de blivit föräldrar är mammor sjukfrånvarande ungefär dubbelt så mycket som pappor. Skillnaden kan konstateras ända upp till att barnet nått 15 års ålder, enligt en rapport som Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, publicerade i fjol.
Nu har regeringen gett flera olika myndigheter i uppdrag att ta fram ytterligare kunskap om skillnader i sjukskrivningsmönstret mellan kvinnor och män.
Försäkringskassan har fått i uppdrag att studera kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter första barnets födelse. Studien ska analysera dels vilka kvinnor som sjukskrivs mer än andra förstagångsföräldrar, dels varför kvinnors sjukfrånvaro ökar jämfört med mäns efter första barnets födelse.
Karolinska institutet, KI, ska genomföra en studie av sjuklighet och sjukfrånvaro till följd av barnafödande, samt om detta förändras under åren efter barnets födelse. I KIs uppdrag ingår att analysera om det finns viss typ av sjuklighet som debuterar eller förstärks i samband med graviditet och förlossning.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, ska granska Försäkringskassans handläggning av sjukförsäkringsärenden ur ett jämställdhetsperspektiv.
Och Socialstyrelsen får i uppdrag att genomlysa det försäkringsmedicinska beslutsstödet ur ett könsperspektiv.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.