Fortsatt interngranskning av poliser

POLISEN2008-12-01

Det blir ingen ny, oberoende myndighet med uppgift att utreda brottsmisstankar mot polisanställda och åklagare. Regeringen vill i stället skapa en fristående enhet inom Rikspolisstyrelsen, RPS.

Det framgår av regeringens direktiv till RPS, som har fått i uppdrag att lämna förslag till organisation.

En utredning som tillsattes av den förra regeringen kom förra året fram till att polisens nuvarande sex internutredningsenheter, som leds av åklagare, gör ett bra jobb. Verksamheten sköts professionellt och objektivt. Det finns egentligen bara ett skäl att ändra organisation, ansåg utredaren: att den nuvarande modellen inte framstår som tillräckligt oberoende i allmänhetens ögon.

Utredaren ansåg att det inte var skäl nog, och föreslog att verksamheten i stället skulle skötas fristående inom RPS. De flesta remissinstanser höll med, och nu intar regeringen samma position. Visserligen är det angeläget att allmänheten har förtroende för utredningarna kring brottsmisstänkta polisanställda och åklagare, men det bör man kunna uppnå utan att bilda en ny, särskild myndighet, säger regeringen i direktiven.

Rikspolisstyrelsen ska redovisa sitt förslag senast 15 maj nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA