SJ får färre anmälningar om hot

ARBETSMILJÖ2011-01-24

Personalen i SJ anmäler färre hotfulla tillbud. Orsaken kan vara att SJ inte längre trafikerar lika många regionala sträckor.

2010 fick SJ in 100 anmälningar från de anställda om hot eller våld. 2009 inkom 138 anmälningar. Båda åren klassades 13 händelser av den karaktären som olyckor, resten som tillbud.

– Vi skiljer mellan ”aj-händelser” och ”oj-händelser”. Men man får komma ihåg att när det gäller hot kan det göra ont i själen, säger SJs arbetsmiljöingenjör Kjell-Ove Eriksson.

Under 2010 var det fyra olyckor med hot eller våld som resulterade i sjukfrånvaro.

De flesta tillbuden handlar om konflikter som ombordpersonalen hamnat i.

– En vanlig rapport är att resenärer varit dumma eller besvärliga och kastat ur sig glåpord, säger Kjell-Ove Eriksson.

Att det totala antalet rapporter minskat tror Kjell-Ove Eriksson beror på att SJ avvecklat vissa regionala tåg.

– Sådana sträckor har fler kunder under stökigare tidpunkter på dygnet.

Typiska förövare är påverkade personer eller tjuvåkare som blir avslöjade.

SJ har ett datoriserat rapporteringssystem för olyckor och tillbud, Lisa. De anställda kan göra en rapport från vilken dator som helst. På så vis når information om händelsen ansvarig chef samt skyddsombud och arbetsmiljöingenjören.

Det finns alltid en risk i alla verksamheter att minskande tillbudsrapportering beror på att anställda tappar intresset för att anmäla. Det är ett problem som Kjell-Ove Eriksson brottas med.

– Vi har en del helt nya medarbetare som kanske inte vet ännu vad som bör anmälas. Vi har också gamla luttrade medarbetare som kanske struntar i det här, så visst finns ett mörkertal, säger han.

Men totalt sett säger sig Kjell-Ove Eriksson vara trygg med att det mesta som händer kommer till hans kännedom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA