Forskningsprojekt kan vara olagligt
Datainspektionen, DI, har inlett en särskild granskning av ett forskningsprojekt som bedrivs inom Arbetsförmedlingen. Enligt DI kan metoden strida mot gällande lagstiftning.
1 000 slumpvis utvalda arbetslösa deltar i ett EU-finansierat forskningsprojekt. Syftet äratt ta reda på om fler gruppmöten ökar chansen till jobb, uppger SVT. Projektet drivs av Arbetsförmedlingen med stöd av forskare från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. I projektet dokumenteras känsliga hälsouppgifter om funktionsnedsättningar och hälsoproblem, men de arbetslösa informeras inte om att de deltar i studien.
”Om deltagarna vet om att de är med i en försöksverksamhet, så finns en risk att de agerar lite annorlunda, och därmed går det inte att utvärdera försöket”, har Arbetsförmedlingens analyschef förklarat Mats Wadman till SVT.
Ordföranden för Statens medicinsk-etiska råd, Kjell Asplund, har varit starkt kritisk till projektet. Tillsammans med två andra läkare har han anmält det pågående forskningsprojektet till DI, som nu inlett en granskning:
”Det är en grundläggande princip inom dataskyddet att man i de flesta fall ska få information om behandling av personuppgifter innan behandlingen påbörjas”, säger DI-juristen Ulrika Harnesk till SVT Nyheter.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.