Forskare vill sätta ljuset på känslor inom rättsväsendet
Även anställda inom rättsväsendet påverkas av sina känslor i yrkesutövningen. Enligt en forskarrapport behöver anställda i rättsväsendet bli öppnare med hur man ska hantera känslorna medvetet och professionellt.
Det är viktigt att inse att anställda inom rättsväsendet, exempelvis åklagare och domare, påverkas av sina känslor i arbetet. Genom att tala öppet om det får man bättre möjligheter till reflektion och att hantera känslorna på ett medvetet och professionellt sätt. Det visar ny forskning från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som publicerats i en nyutkommen bok.
”För att rättsstaten ska behålla sin legitimitet behöver man inse att känslor – emotioner – spelar en grundläggande roll för att upprätthålla det demokratiska rättssystemet. Men i och med att känslor ofta kopplas ihop med irrationellt handlande tystas de ner i det vardagliga arbetet i domstolarna och det är förstås inte bra”, kommenterar docent Stina Bergman Blix vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Stina Bergman Blix har skrivit boken Professional emotions in court – A sociological perspective tillsammans med professor Åsa Wettergren vid Göteborgs universitet. Enligt boken är det centralt för att rättsstaten ska upprätthålla sin legitimitet att de rättsliga aktörerna uppfattas som neutrala och objektiva. Traditionellt har objektivitet förknippats med frånvaro av känslor.
”Vår studie visar att det antagandet bygger på en falsk uppdelning mellan känslor och rationalitet. Det demokratiska rättssystemet skulle vinna på att aktörerna erkänner och uppmärksammar att det finns emotionella processer. Först då blir det möjligt att reflektera över sina och andras känslor och att arbeta med en medveten känslohantering”, påpekar Åsa Wettergren i pressmeddelandet.
Boken visar hur de professionella rättsliga aktörerna hanterar både andras och egna känslor. Enligt forskarnas studie skapar uppfattningen att känslor inte ska spela roll att det skapas en ”teflonkultur” inom rättsväsendet. Författarna menar att den makt och status som de professionella aktörerna behöver för att utöva sitt arbete både skapar känslor och kräver känslohantering.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.