Nätbesök hos myndigheter kartläggs

INTEGRITET2015-09-02

Tusentals människor lämnar varje dag ifrån sig personlig information till kommersiella nätföretag i samband med besök på svenska myndigheters webbplatser. Det visar en genomgång som Dagens Nyheter gjort.

Vid besök på Region Skånes webbplats samlar det amerikanska spårningsföretaget Addthis in användaruppgifter. I Addthis databas hamnar uppgifter om ip-nummer, information om webbläsaren och vilket land besöket sker från. Men också vad den enskilda besökaren sökt information om. Den som besöker Centrum för sexuell hälsa vid Skånes universitetssjukhus identifieras med nyckelord som”homosexualitet”, ”klamydia” och ”aids”, skriver Dagens Nyheter. Nyckelorden följer sedan besökaren tillsammans med ett unikt id-nummer som gör att företaget kan följa besökaren på mängder av andra webbplatser.

Addthis är ett av många spårningsföretag som säljer uppgifter de på det här viset, med hjälp av så kallade kakor, samlat in om webbanvändarna. Addthis finns enligt tidningen på minst 10 800 svenska sajter, varav flera tillhör andra landsting och myndigheter. Några är Skatteverket, Kronofogden Uppsala läns landsting, Bolagsverket, Polisen och Kristdemokraterna.

”Man måste fråga sig varför kommuner och myndigheter ska använda de här knapparna. Jag tror inte de känner till vad som händer i bakgrunden. De är nog väldigt aningslösa”, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige, till Dagens Nyheter.

Enligt tidningens genomgång har 86 procent av Sveriges kommuner och 53 procent av myndigheterna någon form av spårningsfunktion på sina webbplatser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA