Forskare anser rapport undermålig
Försäkringskassan anklagas för att ge en förskönande bild av hur det går för en del av dem som har utförsäkrats från sjukförsäkringen. Det anser forskare som Ekot talat med.
Statsvetaren Björn Johnson vid Malmö högskola anser att Försäkringskassan går regeringens ärenden. Den rapport som Försäkringskassan presenterade för några veckor sedan tycker han är undermålig:
”Det är en bristfälligt genomförd rapport som inte skulle ha accepterats i vetenskapliga sammanhang. Man kan inte dra några slutsatser av den för den är för dåligt gjord”, säger han till Ekot.
Enligt Försäkringskassans rapport var det knappt 2 000 personer bland de 15 000 som utförsäkrades vid årsskiftet som inte skrev in sig hos Arbetsförmedlingen. Ungefär hälften av dessa har enligt rapporten inkomst av arbete, medan två procent av dem som tidigare hade förlängd sjukpenning tvingats vända sig till kommunens socialtjänst för försörjningsstöd, liksom fem procent av dem som hade tidsbegränsad sjukersättning när de utförsäkrades.
Välfärdsutredaren Kjell Rautio på TCO påpekar att bara den som helt saknar egna tillgångar kan få försörjningsstöd. Och ett antal av människorna i den här gruppen har därför inte haft någon inkomst alls medan andra har försörjts av anhöriga:
”Åtminstone tolv procent kan inte försörja sig på sin inkomst och det finns inte ett spår av det i pressmeddelandet som tecknade en väldigt positiv bild när det gäller hur det har gått för den här gruppen”, säger Kjell Rautio till Ekot.
Han anser att Försäkringskassan bara har lyft fram de siffror som visar att det har gått bra för de utförsäkrade.
”När jag använder de verktyg som jag har fått under min forskarutbildning och tittar på den här statistiken tycker jag att jag ser att det finns det som forskare brukar betecknar som bias, att man systematiskt har valt mått som gör att de som är utsatta i den här gruppen blir så få som möjligt”, säger han.
Försäkringskassans analytiker Magdalena Brasch säger att både Försäkringskassans och Kjell Rautios uppgifter är korrekta.
”Han har ju använt uppgifter som finns i vår rapport. I vår rapport har vi försökt att vara så sakliga som vi kan vara och har redovisat det som har framkommit i vår undersökning”, säger hon till Ekot.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.