Annons:

Så blev sjukfrånvaron individens fel

KRÖNIKA: CHEFREDAKTÖREN2010-03-23

När medierna uppmärksammar viktiga problem kan de bidra till lösningar. Men vad händer om de förklaringar som lyfts fram inte är de egentliga orsakerna till problemet? skriver Alexander Armiento.

Några år efter millennieskiftet förändrades plötsligt medierapporteringen om sjukskrivningarna. Åren 2002–2004 lyftes fusk och överutnyttjande fram som orsak till sjukfrånvaro i mer än hälften av Dagens Nyheters artiklar i ämnet. Det var en drastisk ökning från 2001–2002, då samma förklaring bara förekom i var femte text.

Alla höll inte med om de åtgärder tidningens ledarsida förespråkade, men alla var tvungna att förhålla sig till den diskussion som börjat föras. Verklighetsbilden förändrades – och så småningom också den förda politiken.

När medierna uppmärksammar viktiga och tidigare okända problem kan de bidra till lösningar. Utan medieuppmärksamheten hade kampen mot klimathotet haft det ännu svårare.

Men vad händer om de förklaringar som lyfts fram inte är de egentliga orsakerna till problemet? Det låter osannolikt att en hel debatt skulle kunna ledas på fel spår. Men för den som läst statsvetaren Björn Johnsons bok Kampen om sjukfrånvaron framstår det som om detta är precis vad som hänt i sjukskrivningsdebatten.

                                                               — •l• —

I boken skildras hur ökningen av sjukfrånvaron runt millennieskiftet först beskrevs som resultatet av en försämrad arbetsmiljö, för att bara några få år senare allmänt förklaras med tilltagande fusk och överutnyttjande – på grund av diffusa »normförändringar«.

»Att det var Svenskt Näringsliv och den borgerliga pressen som började tala om fusk och överutnyttjande är inte ägnat att förvåna«, skriver Björn Johnson och konstaterar att den tidigare dominerande bilden av sjukskrivningsvågen som ett resultat av dåliga arbetsvillkor gjorde arbetsgivarna till syndabockar.

Med en ny, enkel och slagkraftig problemdefinition, som lade skulden på individen, kunde opinionen vinnas för helt andra typer av åtgärder. Som också genomfördes – först i form av de fuskjägare som Försäkringskassan av den socialdemokratiska regeringen fick medel för att anställa, och därefter i form av kraftigt försämrade villkor i sjukförsäkringssystemet under den borgerliga alliansen.

                                                               — •l• —

Problemet är att den nya definitionen ännu mindre än den gamla höll måttet som förklaring till den stigande sjukfrånvaron, visar Björn Johnson – som i stället ser helt andra orsaker. Han hänvisar till en studie av sociologen Tor Larsson, som pekar på att förändrad lagstiftning och sämre kommunal ekonomi under nittiotalskrisen försämrade de sjukas chanser till omställning och rehabilitering, vilket i sin tur ledde till en dramatisk ökning av de riktigt långa sjukskrivningstiderna.

Att detta kan vara nästan hela orsaken till den omdebatterade sjukskrivningspuckeln är en viktig lärdom av Kampen om sjukfrånvaron.

Men kanske är en annan lärdom ännu viktigare: Att kampen om dagordningen, den som politiker och mediefolk ofta talar om, kan avgöra en politisk strid innan den börjat. Att den som förmår omdefiniera ett samhällsproblem också kan förändra samhället – inte genom att ha rätt i sak utan genom att få gehör för sin verklighetsbild.

Alexander Armiento är chefredaktör för ST Press.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Björn (ej verifierad) fre, 03/26/2010 - 10:12
Äntligen sanningen!!!

Jag tror inte att man sjukskriver sig frivilligt och fusk är mycket sällsynt. De som anklagar Svenska folket att vara fuskare är nog detta själva. Tillbaka till det humana samhället med solidaritet! Att människor blir sjuka av den allmänna stressen och att tillitsbristen blivit så omfattande samt lågt människovärde är inte så konstigt!!
Inlagt av Björn igen! (ej verifierad) fre, 03/26/2010 - 10:27
Hej igen!
Jag glömde nog att det allra största anledningen till de kraftigt ökade sjukskrivningarna är följande. "För få förväntas göra för mycket med för lite stöd" i arbetslivet. Alla nedskärningar och omorganisationer har gott för långt och skett utan medbestämmande eller inflytande för de som ska fortsätta göra jobbet. Troligen så kommer snarare fler att bli sjuka framöver med den ökade konkurrensen i stället för sammarbete!!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA