Rehabkedjan fick för snäv tidsram
Försäkringskassan hade ingen chans att hinna införa regeländringarna i sjukförsäkringen innan de trädde i kraft sommaren 2008. Regeringen får nu bakläxa av Riksrevisionen.
Sommaren 2008 ändrades reglerna för sjukförsäkringen – en hårt debatterad reform. En bortre tidsgräns infördes, liksom en så kallad rehabiliteringskedja för att snabbare hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbete.
Men regeringen gav aldrig Försäkringskassan en chans att hinna införa rehabiliteringskedjan ordentligt, visar Riksrevisionens granskning. Det betydde i sin tur problem när de nya reglerna skulle börja tillämpas. Och inte ens nu, nästan två år senare, klarar Försäkringskassan att hålla rehabiliteringskedjans strama tidsgränser.
Även vid efterföljande regeländringar har förberedelsetiden varit knapp, framhåller Riksrevisionen. Granskningsmyndigheten påpekar också att handläggare på Försäkringskassan fortfarande upplever vissa regler som otydliga, vilket innebär en risk för olik bedömning av liknande fall.
IT-stödet är heller inte tillräckligt för de beräkningar som krävs med de ändrade reglerna. Till exempel är det svårt att med dagens system räkna ut vilken dag den sjukskrivne befinner sig på i rehabiliteringskedjan. Det kan, enligt Riksrevisionen, orsaka såväl felaktiga beräkningar som bristande enhetlighet i handläggningen runt om i landet.
Samtidigt bekräftar studien att reformen lett till en mer aktiv sjukskrivningsprocess, där sjukskrivna snabbare får hjälp med tidiga insatser. En plan för återgång i arbete upprättas oftare och tidigare, och arbetsgivarna vidtar åtgärder snabbare. Däremot har andelen sjukfall där avstämningsmöte hållits minskat.
Sjukförsäkringen anses också ha blivit mer förutsägbar genom rehabiliteringskedjan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.