Annons:

”Sjukregler bygger på fel underlag”

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-02-01

Regeringens sjukförsäkringspolitik bygger på felaktiga beslutsunderlag och kommer att öka antalet sjukskrivna. Det skriver forskaren Björn Johnson i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Den ökande sjukfrånvaron i början av 2000-talet uppfattades till en början som ett resultat av försämrad arbetsmiljö och ökad stress i spåren av den ekonomiska krisen under 1990-talet, skriver Björn Johnson, lektor i hälsa och samhälle vid Centrum för tillämpad arbetslivsforskning vid Malmö universitet. De sjukskrivna beskrevs som offer för omständigheter de inte kunde påverka. Efter ett par år började fusk och överutnyttjande att betraktas som det dominerande problemet. Men också den nya bilden var förenklad, ensidig och på avgörande punkter felaktig, anser Björn Johnson.

”Men ser man till fakta och forskningsresultat finns det nästan ingenting som stöder en sådan beskrivning. Det starkaste argumentet mot tesen om ökat överutnyttjande är att antalet nya sjukskrivna faktiskt inte ökade särskilt mycket under den aktuella perioden”, skriver han.

Den ökade sjukfrånvaron berodde i huvudsak på längre sjukskrivningsperioder. Ändå har myten om överutnyttjande styrt både den förra socialdemokratiska regeringens och den nuvarande regeringens handlande, skriver Björn Johnson.

”Efter regeringsskiftet har alliansregeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag. Rehabiliteringskedjan, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons viktigaste reform, är bara ett bland flera exempel. Rehabiliteringskedjan har inte gjort något för att lösa de verkliga problemen, alltså det havererade rehabiliteringssystemet. Tvärtom framstår reformen som direkt kontraproduktiv, eftersom den kommer att öka antalet sjukskrivna som förlorar sina anställningar och dessutom leda till att tiotusentals långtidssjukskrivna utförsäkras.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anonym (ej verifierad) tis, 02/09/2010 - 22:40
Återstår så frågan hur och på vilket sätt de tiotusentals som drabbas av reglerna ska kompenseras och ersättas för de skador som uppstått i samband med myndighetsutövningen kring sina självklara rättigheter ?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA